4. Küresel İklim Grevinde Black Friday’e Karşı: Yokoluş Kreasyonu…

Yokoluş İsyanı, kasım ayının son cuma gününe denk gelen iklim grevinde markaların tüketimi arttırmak için indirim günü olarak belirlediği 'Black Friday'e tepki olarak, hızlı tüketimin gerçek yüzünü göstermek amacıyla "Yokoluş Kreasyonu" ismini verdikleri moda defilesi gerçekleştirdi. 

Dünyanın dört bir yanında iklim krizi ile ilgili ses getirmek için düzenlenen Küresel İklim Grevleri’nin 4.sü 29 Kasım Cuma günü gerçekleşti. Dünya genelinde eş zamanlı düzenlenen eylemlerle 3 Aralık’ta Madrid’de başlayacak 25. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP25) öncesi devletlere baskı yapılması ve iklim krizinin görünür olması hedefleniyor.

Şişli Cevahir Alışveriş Merkezi önünde hızlı modayı protesto etmek amacıyla yapılan eylemde; ”Şirketler bizi her seferinde daha fazlasını, daha yenisini istemeye ve ihtiyaç duymaya itiyor. Bunun sonucunda da ihtiyaç dışı tüketim sadece bugün zirve yapmış olmakla kalmıyor, normalleşiyor, kabul görüyor ve bizi hızla yok oluşa sürüklüyor. Biz bir çift yeni ayakkabı değil, yaşanabilir bir dünya istiyoruz. Çünkü: ‘Ölü bir gezegende moda da olmayacak!’” denildi.

Yokoluş İsyanı’ndan Hilal Şenel; “Burada hızlı modayı boykot etmek ve eleştirmek için toplandık biraz da alay etmek belki. Üzerimizde kendi kıyafetlerimizle bir podyum düzenledik. Bunun sebebi bu hızlı moda dediğimiz şey hem insan hem doğa hepsinin sömürüsüne dayalı bir endüstri. Hem iklimimize zarar veriyor hem de doğa sömürüsüne dayalı bir sistem ve buna en çok teşvik edildiğimiz gün bu ‘Black Friday’ dediğimiz gün. Biz bugün burada başka bir modanın mümkün olduğunu göstermek istiyoruz. ” dedi.

İhtiyaç Dışı Tüketim Nelere Mal Oluyor? 

Yokoluş İsyanı’nın hazırladığı verilere göre, aldığımız her ürünün faturası bizlerden önce içinde yaşadığımız dünyaya kesiliyor. Bir tişörtün üretimi için 2 bin 700 litre, bir çift ayakkabının üretimi için ise 16 bin 600 litre su harcanıyor. Yani, aldığınız bir tişörtün üretimi 2,5 yılda, bir çift ayakkabının üretimi ise 15 yıldan uzun bir sürede içeceğimiz suya mal oluyor.