İklim Değişikliğine Karşı Yokoluş İsyanı

Kendilerini Extinction Rebellion yani Yokoluş İsyanı olarak tanımlayan Britanyalı grup devletleri iklim değişikliği ile mücadele için acil eylem planı oluşturmaya çağırıyor.

İlk eylemlerini 31 Ekim günü Londra’da parlamento binasına giden yolları kapatarak gerçekleştirdiler. Hükümet harekete geçene dek kadar sivil itaatsizlik eylemlerine devam edeceklerini belirtiyorlar. 17 Kasım’da gerçekleştirecekleri İsyan Günü (Rebellion Day) için gün sayılıyor.

Hükümetlerarası İklim Paneli’nin (IPCC) altı binin üzerinde bilimsel çalışmayı inceleyerek hazırladığı 1,5°C Küresel Isınma Özel Raporu geçtiğimiz ay hükümetler tarafından onaylanmıştı.

Rapora göre küresel ısınmayı 1,5°C’de tutarak, 2°C ve üzeri sıcaklık artışlarına göre birçok önemli iklim değişikliği etkisi önlenebilir ancak iklim değişikliği felaketini önleyebilmek için yalnızca 12 yıl var.

Yokoluşun başladığı yerde Yokoluş İsyanı

İklim değişikliği ile mücadelede dünya çapında bir mücadele gerektiğini belirten Yokoluş İsyanı, “hareketin endüstri devriminin başladığı Birleşik Krallık’ta başlaması gerektiğini” belirtiyor.

Dünyaya kendilerini duyurdukları ilk çağrı metinlerine “Umut Ölür Eylem Başlar” başlığını atan grup, harekete geçmek için zaman kalmadığının altını çiziyor.

Grubun manifestosu ve haberin devamı için tıklayınız.