“Eşitlik Mahallede Başlar”

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), muhtar seçilme hakkının yıldönümünde kadın muhtarlarla bir araya geldi. Buluşmada konuşan KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, eşitliğin mahallede başladığına dikkat çekti. 

Türkiye’de yapılan son yerel seçimlerde 674 olan kadın muhtar sayısı bin 71’e yükseldi. KADER, “Yüzde 2,14 yetmez, daha fazla kadın muhtar!” çağrısıyla Muhtarlar Günü’nde bir buluşma düzenledi. 

Açılış konuşmasını  KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu’nun yaptığı Kadın Muhtarlar Buluşma Toplantısı’nda  daha fazla kadının muhtar adaylığına ilgisini artıracak çalışmalar yapmaya devam edecekleri vurgulandı. Karaoğlu, “Son yerel seçimlerde zorlu bir mücadeleden geçildiğinin farkındayız ve siz yüzyıllardır varolan erkek egemen yapının yıkılmasına neden oldunuz. Sizlerin o mevkide olması her kadın için bir rol model olduğunuz anlamına geliyor. Biz KA.DER olarak diyoruz ki eşitlik mahallede başlar. Dolayısıyla eşitliğin sağlanmadığı yerde demokrasinin olması mümkün değil. Bu toplumun yarısını kadınlar oluşturuyorken erkekler de bizim hakkımız olanı bize bırakmalı.” diye konuştu.

Anayasanın 10. maddesinde devlete kadın ve erkek eşitliğini sağlama konusunda ciddi bir sorumluluk yüklendiğini ifade eden Karaoğlu, “Şüphesiz yalnızca Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde kadınlar hakları olan eşitlik mücadelesini veriyorlar. 1930’da başlayan kadınların kazanımı aradan geçen yıllara rağmen istenen düzeye gelmemiş. Ne genel seçimlerde ne yerel seçimlerde kadınlar istedikleri eşitliğe sahip olamamışlardır. KA.DER tüzüğünde de belirttiği gibi her türlü ayrımcılığa karşı olmak üzere, tüm karar mekanizmalarında kadın erkek eşitliğini sağlanması için çalışıyor.” dedi.

Son yerel seçimler öncesinde Türkiye’de 674 kadın muhtar sayısı olduğunu ve bu sayıyı arttırmak için eğitimler düzenlediklerini belirten Karaoğlu, “KA.DER eğitimler, toplantılar düzenleyerek çalıştı ve son seçimlerde kadın muhtar sayısı 1071’ yükseldi. 2014 yerel seçimlerinde 8 ilde kadın muhtar seçilmezken, 2019 yılında sadece 3 ilde kadın muhtar seçilmedi. Bu iller Bitlis, Muş ve Sinop. Seçim sonrası kadın muhtar sayısına ulaşmak için Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK), İçişleri Bakanlığı’nı aradık ama cevap alamadık. En son Çevre Bakanlığı’na yönlendirildik. Ve cevap bakanlıktan geldi. Kadın muhtarların hangi mahallelerden seçildiğine ilişkin veri ise bulamadık. Bunun için de Cimer’e başvurduk. Her türlü çalışmamızı eşit temsiliyet sağlanana de devam ettireceğiz.” diye konuştu.

“Kadınlar Siyasetin de Her Alanında Olmalı”

Osmanlı’dan günümüze muhtarlık kurumunun işleyişini anlatan Prof. Dr. Erbay Arıkboğa ise muhtarların sorumluluklarına değindi. Muhtarlık kurumun 190 yıllık bir tarihi olduğunu belirten Arıkboğa, bu kurumun korunması gerektiğini söyledi. Toplantı, muhtarların yaşadıkları sorunları aktarmalarıyla devam etti.

Kadınların siyasete katılımını ve muhtarlık yaptığı sürede karşılaştığı sorunları Sivil Sayfalar’a değerlendiren Sancaktepe Atatürk Mahallesi Muhtarı Cennet Tanyıldız şunları söyledi: “Muhtarlıkta üçüncü dönemim. Erkek egemenliğinin yoğun olduğu bir toplumda  ve erkekliği de güç olarak algılayan bir toplumda yaşıyoruz. Özellikle son dönemlerde artan boşanmalarla ilgili ara ara sıkıntılar yaşıyoruz. Kadınlar, şiddet ve tehdit endişesiyle eşlerinin adresini öğrenmesini istemiyor. Böyle durumlarda erkekler geliyor, sizin kadın olduğunuzu görünce de hemen masaya yumruğunu koyup eşlerinin adres bilgilerini istiyorlar. Zaten yasal olarak bizim bilgi paylaşımımız yasak. Ama vatandaş ben bu kadını korkutursam, bağırırsam, silahımı gösterirsem bundaki bilgileri alırım algısıyla geliyor.  Böyle sıkıntılarla karşılaşıyor olsak da geri adım atmıyoruz. Muhtarlık işin temeldeki diyalog kısmı. Kadınların her yerde daha çok söz söylemelerini ve siyasetin her alanında olmaları gerektiğine inanıyorum.”