İklim Kafe Konuşmaları 9:
Enerji Adaletinin İzinde: Türkiye’de Rüzgar Enerjisi Karşıtı Muhalefeti Anlamak

İstanbul Politikalar Merkezi'nden Cem İskender Aydın'ın konuşmacılığında 9. kez gerçekleşecek İklim Kafe Konuşmaları, 2 Ekim'de İPM Karaköy'de!

Küresel ortalama sıcaklıklar arttıkça, iklim krizinin en önemli nedenlerinden biri olan fosil yakıtlar ile enerji üretimiyle ilgili tartışmalar da gitgide büyüyor. Hem küresel hem de yerel ölçeklerde fosil yakıt karşıtı muhalefet ve mücadele güç kazanıyor, günden güne daha görünür hale geliyor. Bu mücadelelerde ise fosil yakıtlara karşı rüzgar, güneş, jeotermal ve biyoyakıtlar iklim değişikliğini engellemek için alternatif enerji kaynakları olarak öne çıkıyor.

Fakat bu “yenilenebilir” enerji kaynaklarına karşı da süren yerel mücadeleler var. Şu anda dünyanın birçok köşesinde rüzgâr santrallerine, güneş santrallerine ve jeotermal santrallere karşı yerel mücadeleler sürüyor. Dünyadaki ekolojik paylaşım ihtilaflarını belgeleyen Küresel Çevre Adaleti Atlası’na (EJAtlas) göre Eylül 2019 itibariyle dünyada en az 42 noktada bu türden mücadeleler verilmekte. Türkiye’de de Karaburun’da, Çeşme’de, Urla’da, Kazdağı’nda, Cunda’da ve daha başka bir çok noktada rüzgar santrallerine (RES) karşı yerel hareketler bulunuyor.

Bu sunum da temel olarak Türkiye’deki RES karşıtı yerel hareketin öne sürdüğü argümanları daha iyi anlamaya yönelik bir çabanın ve çalışmanın ürünü. Bu kapsamda da konunun enerji adaleti ve enerji demokrasi kavramları penceresinden aşağıdaki sorular kapsamında tartışmaya açılması planlanıyor:

• Türkiye’de Enerji politikaları adil bir şekilde oluşturuluyor mu? Kararlar katılımcı bir şekilde alınıyor mu? İnsanların hakları gözetiliyor mu?
• Enerji üretilirken ortaya çıkan olumsuz etkiler adil dağılıyor mu?
• Enerji tüketilirken insanlar arasında eşit dağıtılıyor mu?

Etkinlik Türkçe gerçekleşecektir. Katılım için lütfen tıklayınız.

Konuşmacı: Cem İskender Aydın – İstanbul Politikalar Merkezi
Tarih: 2 Ekim 2019, Çarşamba
Saat: 18:00-20:00
Yer: İPM Karaköy – Giriş Katı