Diyarbakır’da ‘Gezici Kadın Film Günleri’ Başlıyor 

Ortadoğu Sinema Akademisi, Mezopotamya Sinema Akademisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği "Gezici Kadın Film Günleri" 13-19 Temmuz tarihleri arasında seyircisiyle buluşuyor. 14 farklı ilçede gerçekleşecek olan festival, kadın yönetmenlerin filmlerinden oluşuyor. 

Ortadoğu Sinema Akademisi’nden Zınar Karabaş, festivalin amacına ulaşması için özellikle kadın yönetmenleri tercih ettiklerini belirtti. Karabaş, festivalin amaç ve motivasyonu ile ilgili, “Uzun zamandır festival filmleri dışında toplumsal olaylara ayna tutacak kadın üretiminin öncelendiği filmlerle karşılaşamıyoruz. Kadınların ürettiği film sayısı da az bu yüzden 4 film ile sınırlandırma zorunda kaldık kendimizi. Biz açık alanlarda yapmak istedik gösterimlerimizi  mekanların yaşayan yerler olmasını istedik. Etkileşimli karşılıklı iletişimin olduğu üzerine konuşulabilecek filmler olmasını özellikle tercih ettik.” Dedi. Filmlerini ortak özelliğinin ‘kadın sorunları’ olduğunu sinemada kadın üretimlerine, kadın filmlerine, kadın yönetmenlerine dikkat çekmek ve kadın meselesini bir kez daha görünür kılmak istediklerini vurgulayan Karabaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Filmler biraz da toplumu yansıtması ile önemli bir bilinçlendirme ve farkındalık işlevi görüyor. O filmleri izleyen her kadın hayatının bir döneminde filmlerdeki olaylardan mutlaka birini yaşamıştır. Bir şekilde tüm kadınları da kendi gerçekliği ile de buluşturmayı amaçlıyoruz. Yine filmlerimizden birinde bir erkek üzerinden yalnızlığı öteki olmayı görecek izleyiciler.” 

Festival programı şöyle: 

13 Temmuz’ 20.30’da Silvan Kaniya Navin parkında ve Kocaköy Köşem Bahçesi’nde Çağla Zencirci ve Glovanetti’nin yönetmenliğini yaptığı   “Sibel” filmi, Eğil Meydanı’nda ise Vuslat Saraçoğlu’nun filmi “Borç ” filmi izleyicileriyle buluşacak 

14 Temmuz 20.30’da Ergani ilçesi Orman Parkı’nda ve Dicle ilçesi Belediye Parkı’nda Emine Emel Balcı’nın yönetmenliğini yaptığı “Nefesim Kesilene Kadar “filmi gösterilecek . 

16 Temmuz 20.30’da Çınar ilçesi Nû Jiyan Parkı Amfi Tiyatrosu’nda “Nefesim Kesilene Kadar “,  Bismil İlçesi Kardeşlik Parkı’nda ve aynı akşam Lice Ceylan Önkol Parkı’nda “Sibel” filmi seyircileriyle buluşturulacak.

17 Temmuz 20.30’da Kulp  İlçesi Merkez Mahalle Halı Saha Kompleksi’nde yönetmeliğini Banu Savcı’nın yaptığı “Güvercin” , Hazro İlçesi İşkar Mahallesi’nde “Sibel” filmi seyircilerin beğenisine sunulacak. 

18 Temmuz 20.30’da Sur  İlçesi Ben û Sen Parkı’nda “Borç” , Bağlar İlçesi Bağcılar Mahallesi Newroz Parkı’nda “Sibel” filmi gösterilecek. 

19 Temmuz 20.30 da ise  Kayapınar İlçesi Tema Parkı’nda “Nefesim Kesilene Kadar ” ve Bağlar İlçesi Koşuyolu Parkı’nda “Güvercin” filminin gösterimi ile festival kapanışı yapılacak.