‘Deniz Varsa Hayat Var’ Diyen Mersin Konseyi’nden Çevre Temizliği

Kent Konseyi öncülüğünde toplanan sivil toplum kuruluşu üyeleri ve aktivistler, Mersin sahilinde Çevre Haftası kapsamında çöpleri temizledi.

Mersin Kent Konseyi ve Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla bir araya gelen STK’lar, Deniz Ticaret Odası’nın sponsor olduğu çevre temizliği etkinliğinde buluştu. Kent Konseyi’nin koordine ettiği etkinliğe MTSO, MDTO, AKUT, Turmepa Yelken Kulübü, MIP, TEMA Vakfı, Mersin Tenis Yelken ve Yüzme Kulübü ve öğrenciler katılım gösterdi.

Mersin Tenis ve Yelken ve Yüzme Kulübü önünde buluşan yüzlerce kişi sahilde temizlik gerçekleştirdi. Gruplara ayrılan Mersinliler kısa sürede yüzlerce kilo atık topladı. Etkinlikte Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de katılarak vatandaşlarla birlikte temizlik yaptı.

Kısa bir konuşma gerçekleştiren Seçer anayasada yer alan; ‘Her yurttaş temiz bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ maddesine atıfta bulunarak, yöneticilerin bunu sağlamak zorunda olduğunu vurguladı. Seçer; “Çevre bilinci olmayan bir toplumda bunu yapıyorsanız, bir taraftan da kirletenler eksilmiyor arkasını topluyorsunuz o kirletenlerin yetemiyorsunuz onlara. Öncelikle bu bilinci aşılamamız gerekiyor” diyerek etkinliğin bu amaca hizmet ettiğini belirtti.

Belediye Bu Kentin Lokomotifi

Mersin’in turizm, sanayi ve tarım bölgesi olması ve denize kıyısı olması sebebiyle çevre konusunun daha önemli olduğunu belirten Seçer; “Sanayi var, çok önemli ama sanayinin çevreye olumsuz etkilerini de biliyoruz. Uygun koşullarda sanayi tesisi oluşturamazsanız çevre katliamına yol açarsınız. Turizm bölgesi; turist temiz bir çevre ister. Tarım bölgesi; yapacağımız sanayi tesisleri eğer usulüne uygun yapılmazsa ya da uygun tekniklerle bu sanayi tesisleri inşa edilmezse tarım sektörüne çok büyük olumsuzluklar getireceğini görüyoruz. Kıyısı olan bir şehiriz. Dünyanın en önemli limanına sahibiz. Binlerce gemiyi ağırlıyoruz. Burada dünyanın bir çok bölgesinden yük getiriliyor. Bunlar bir anlamda da potansiyel tehlike içerirler çevre ve toplum sağlığı açısından. Bunun bilincindeyiz.” dedi.

Çevre temizliğine önem verdiklerini belirten Seçer çalışmalarını; “Deniz bizim için önemli. Buraya yük getiren araçların denetiminden, onların atıklarının alınmasına kadar. Deniz yüzeyinin katı atıklardan temizlenmesine kadar bir çok alanda faaliyetimiz var. Diğer taraftan evsel atıklardan geri dönüşüm konusunda bilinç yaratmaya çalışıyoruz. Hem ham madde kaynağı konusunda ülkemiz zengin bir ülke değil. Ekonomimize katkı sunmaya çalışıyoruz. Diğer taraftan bu yaptığımız faaliyetlerle daha temiz bir çevrenin oluşmasına katkı sunuyoruz. Düzenli katı atık depolama tesislerini önemsiyoruz. Çöp gazlarının enerjiye dönüştürülmesi konusunda önemli projeler yapılmış ama ilave yatırımlar gerekiyor” şeklinde ifade etti. Belediyenin çevre temizliği konusunda önemine dikkat çeken Seçer; “Burada asıl lokomotif olan mutlaka bütün kurumlarımız önemli, merkezi yönetime bağlı bütün kurumlar kendi görev ve yetkileri dahilinde işlerini yapma zorunluluğu var. ama belediye bu kentin her şeyi bu kentin lokomotifi” benzetmesinde bulundu.

‘Çevreyi Korumak Boynumuzun Borcu’

TEMA Mersin Temsilcisi Perihan Saydan Pazarbaşı de, etkinlik için; “Temiz bir çevrede yaşamak doğadaki her canlının hakkıdır. Belediyelerle birlikte farkındalık yaratmak amacımız. Bu dünya hepimizin, hepimiz aynı çevrede yaşıyoruz korumak boynumuzun borcu” şeklinde konuştu. AKUT adına Zübeyde İnceman ise; “ AKUT olarak 22 yıldır çevreye duyarlı insan ve canlı hayatına değer veren bir STK olarak bu faaliyetin içerisinde bulunduğumuz için çok mutluyuz. Bu tür etkinliklerin devamını diliyoruz” temennisinde bulundu.