Mülteci Çocukların Gözünden Yaşam Alanları

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu’nda yaşayan mülteci çocukların kendi yaşam alanlarını çektikleri fotoğraflar, Kültürhane ev sahipliğinde Maya Derneği tarafından sergi haline getirildi. Son dönemde Suriyelilere yönelik nefret söylemlerine tepki göstermek ve bir tarım alanı olan bölgedeki çocukların sorunlarını gündeme taşımak amacıyla düzenlenen serginin tamamı çocukların çektikleri fotoğraflardan oluşuyor.

Maya Derneği, sergi fikrinin, Adanalıoğlu bölgesinde çadırlarda yaşayan tarım işçilerinin olduğu bölgelere yardım faaliyetleri yapıldığı zamanlara dayandığını belirtiyor.

Maya Derneği Başkanı Volkan Gültekin, sergiyi  Adanalıoğlu’nda yaşayan mülteci çocukların yaşam alanlarını kent gündemine taşımak ve onların görünürlüğünü arttırmak amacıyla düzenlediklerini belirterek, “Suriyelilerin geri gönderilmesiyle ilgili gündemde yer alan sorunlara dair aslında durumun hiç de anlatıldığı gibi olmadığını açığa çıkartmak istedik. Son dönemde sosyal medyada ciddi anlamda yaygınlaşan ırkçılık söz konusu. Başka pencereden de bu hayatları göstermek istedik. Ki Adanalıoğlu bölgesinde çadırlarda yaşayan mevsimlik tarım işçileri çok ciddi derecede dezavantajlılar. Temel insan hakları, sağlık, eğitim gibi haklara hiç erişemiyorlar.” dedi.

Maya Derneği’nden Proje Koordinatörü Özgür Yılmaz da Adanalıoğlu’ndaki mülteci çocukların çok zor şartlarda yaşadığını belirterek, “Çocuklar üzerinde düşündüğünüzde ise çok daha büyük riskler var. Öncelikle tarım alanı olması nedeniyle büyük istismar risklerine açık, çocuklar hijyenden uzak, kıyafet ihtiyaçları çok yüksek, oyun alanları yok. Çocukların gelişim süreçleri negatif yönde ilerliyor. Biz de dernek olarak tarım alanında yaşayan bu çocukların istismar risklerinden korunması, zihinsel, psikolojik ve bedensel gelişimlerinin desteklemesi ve aynı zamanda çocukların temel haklarından biri olan oyun ve oyuncağa erişimlerini kolaylaştırmak için faaliyetler yürüttük.” dedi.