Alevi ve Dersim Derneklerinden Ortak Açıklama: Dersim İle Yüzleşin!

Ankara’da bulunan Alevi ve Dersim dernekleri “Dersim” adı üzerinden süren siyasi tartışmalara ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Dersim isminin bir halkın tarihsel hafızası olduğu belirtilen açıklamada, “Tunceli ismi ise bir katliamı yasallaştırarak bir halkın tarihsel, toplumsal hafızasının silinmesinin adıdır. Bu nedenledir ki Dersimliler hiçbir zaman Tunçeli ya da Tunceli ismini istemediler ve kullanmadılar” denildi.

Dersim Belediye Meclisinin 7 Mayıs 2019 tarihli Tunceli Belediyesi tabelasının Dersim Belediyesi olarak değiştirilmesi kararına ilişkin tartışmalarla ilgili basın açıklamasını dernekler adına Dersim Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Ali Ekber Çelik okudu.

Dersim adına yönelik saldırının, toplumsal varlıklarına ve insani değerlerine yöneltilmiş bir saldırı olduğunu ifade eden Çelik, “Dersim, kültürel bir coğrafyanın yüzyılları kapsayan adı, Alevi inancının odağı ve kutsalımızdır” dedi. Çelik, “Dersim’in İttihat ve Terakki zihniyetinin bölgeye dönük saldırılarının son halkası olduğunu” belirterek bu zihniyetin, Dersim’i bir kan deryasına çevirdiğini dile getirdi. 25 Aralık 1934 tarihli Tunceli Kanunu ile bölgenin isminin değiştirilmeye çalışıldığını ifade eden Çelik, hukuki olarak geçerli olsa da bu kararın Dersim halkı nezdinde hiçbir zaman karşılık bulmadığını ve kabul görmediğini söyledi.

Dersim Katliamı ile Yüzleşin

TBMM Genel Kurulunun 27 Mayıs tarihli oturumunda MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak’ın tepki çeken “Popülizme yenik düşerek bazı çevrelere şirin gözükmek için geçmişi karıştırmaya çalışanların sonu, geçmişte dedelerinin başına gelenlerden çok farklı olmayacaktır” sözlerine değinen Çelik, “Dersim, bir halkın tarihsel hafızasıdır. Tunceli ismi ise bir katliamı yasallaştırarak bir halkın tarihsel, toplumsal hafızasının silinmesinin adıdır. Bu nedenledir ki Dersimliler hiçbir zaman Tunçeli ya da Tunceli ismini istemediler ve kullanmadılar” diye konuştu. Çelik, Dersim Katliamı ile yüzleşmenin, hakikatlerin açığa çıkması, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve toplumsal barışın tesis edilmesi anlamına geleceğini belirterek Dersim’e düşmanlık edilmekten vazgeçilmesini istedi.

Basın açıklamasına Dersim Dernekler Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Dersim 37-38 Bellek Platformu, Divriği Kültür Derneği ve Ankara Vartolular Derneği’nin temsilcileri katıldı.