Sultanahmet’te Binlerce Kişi Tutsak Suriyeli Kadınlar İçin Toplandı

Sultanahmet Meydanı’nda Vicdan Hareketi’nin çağrısıyla toplanan on bini aşkın kişi, Suriyeli tutsak kadın ve çocukların özgür kalması için 'sessiz çığlık' eylemi yaptı.

Vicdan Hareketi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Suriyeli tutsak kadınların serbest bırakılması için 81 ilin yanı sıra 23 ülke ve bölgede eş zamanlı eylem ve basın açıklaması gerçekleştirdi. 110 ülkeden 2 binin üzerinde sivil toplum kuruluşunun destek verdiği eylem için Sultanahmet Meydanı’ndan buluşanlar, Suriyeli tutuklu kadınları temsilen ellerini oyalı yazmayla birbirine bağlayan bağlayarak tüm dünyaya “sessiz çığlık” yükseltti.

Eylemde konuşan Avukat Gülden Sönmez, Vicdan Hareketinin ‘tüm çocuklar yaşasın’ dili, inancı, ırkı fark etmeksizin ‘tüm kadınlar korunsun’ diye oluşmuş uluslararası bir inisiyatif olduğunu belirterek, “Hemen, şimdi tecavüzü savaş silahı olarak kullanmayı bırakın. Hemen, şimdi kadınlara acımasızca yapılan işkenceyi durdurun. Hemen, şimdi tüm Suriyeli kız kardeşlerimizi serbest bırakın. Bırakın evlerine dönsünler, bırakın ailelerine kavuşsunlar. Suriye zindanlarındaki son kadın ve çocuk özgür oluncaya dek ayaktayız. Buradan Suriye hapishanelerinde acı içinde özgürlük bekleyenleri ve meydanları doldurarak onlar için vicdanları ayağa kaldıranları selamlıyoruz. Biliyoruz ki; mazlumlar ve ezilenler için vicdanın haykırışından daha güçlü bir imkan yok.” Diye konuştu.

7 ay boyunca Suriye’deki hapishanede işkence altında kalan ve eşini kaybeden Majed Sharbajy da yaptığı konuşmada, “Ben hapishaneden bir şekilde çıkmayı başardım ama orada her gün binlerce insan işkence görmeye devam ediyor” dedi. Konuşmasında dünya liderlerine seslenen İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım da, “Suriye zindanlarında kadınlara ve çocuklara işkence edilirken nasıl yerinde oturuyorsunuz? Sessiz kalan herkes bu katillere yardım ediyor. Ey Müslüman halklar yazıklar olsun size. Bizler, bu çağda yaşayan erkekler olarak titreyelim ve kendimize gelelim. “ dedi. Türkiye’ye Astana’daki görüşmelerde birinci dosyanın kadınlar olması gerektiği çağrısında bulunan Yıldırım, “Hiçbir menfaat bunun önüne geçmemelidir. Çünkü kadın tutsak olursa dünya yanar. Bire bir takas teklif ediliyor. Şunu ifade etmek isterim ki kadın ve çocuk pazarlık konusu olamaz” dedi.

Eylemde Srebrenitsa Anneleri adına konuşan  Şehida Abdurrahmanoviç ise, “Srebrenitsa’da katliamın başladığı yerden geliyorum buraya. Bugün buradan en kısa sürede anlaşma sağlanmasını ve çocukların ailelerine, annelerin evlatlarına kavuşmalarını talep ediyoruz. Kardeşlerimize yapılan bu zulüm karşısında dilsiz şeytanlardan olmayanlar da var. İşte siz zulüm gören Müslümanların çaresiz olmadığını göstermek adına buradasınız. Bu zulüm bitene kadar işkenceyi lanetlemeyi sürdüreceğiz.” Dedi.