STK’lardan Suriyeli Mültecilerle İlgili Yanlışlara Karşı Video Kampanyası…

Hepimiz Göçmeniz Platformu, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Suriye Dernekler Platformu ve Mülteciler Derneği İstanbul’da ortak düzenlediği basın toplantısında, Suriyeli mültecilere yönelik yanlış bilinen konularla ilgili video kampanyası başlattıklarını duyurdu. Bilgi üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Medipol Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları Merkezi Göç Araştırmaları da ortak açıklamada imzacı olarak yer aldı.

Basın toplantısında konuyla ilişkin ilk açıklamayı yapan Hepimiz Göçmeniz Platformu’ndan Yıldız Önen, sosyal medyadaki yanlış bilgi dolaşımı ve göçmenlere ilişkin ayrımcılığın, bayramlarda Suriye’ye gidenlerin ‘sanki tatile gidiyorlarmış gibi’ yansıtılmasının sonuç vermeye başladığını söyledi. Suriyeliler hakkındaki yalanların sonuç vermeye başladığını, kayıtlı göçmenlerin bile ‘gönderilebiliriz’ korkusuyla evlerinden çıkamaz hale geldiğini belirten Önen, “Kampanyamıza katılan tüm kurum ve bireyler olarak geri göndermelere Suriye’de kalıcı ateşkes ilan edilmeden ve göçmenler kendi rızalarıyla dönme kararı vermedikleri sürece karşıyız ve böyle bir gelişmeye izin verilmemelidir. Rusya ve rejim güçleri sürekli sivil yerleşim yerlerini bombalamaya devam ederken bu insanları can güvenliğinin olmadığı bölgelere geri göndermek en bariz insan hakları ihlalidir. Özellikle Suriyeli göçmenler bağlamında ayrımcılık ve ırkçılık, sosyal medyada ve başka mecralarda dolaşıma sokulan bir dizi gerçek dışı bilginin ön yargıları pekiştirmesinden besleniyor. Suriyelilerin devletten maaş aldıkları, dükkân açan esnafın vergi vermediği, istedikleri üniversiteye sınavsız girdikleri, öğrenci olanların devletten burs aldıkları, hastanelerde sıra beklemedikleri, elektrik, su, doğal gaz faturası ödemedikleri, seçimlerde oy kullandıkları gibi birçok gerçek dışı iddia, yıllardır bıkmadan usanmadan tekrarlanıp duruyor. Göçmenlerle ilgili faaliyet yürüten STK, dernek ve platformlar olarak bu yalanlarla mücadele etmek için yoğun bir çaba gösteriyoruz. Hazırladığımız videolarla bu anlatılanların gerçek olmadığının altını çizmek istiyoruz.” dedi.

“Çocuğu İntihara Sürükleyen Koşullar Değişmelidir”

Önen, geçtiğimiz ay Koaceli’nde okulda maruz kaldığı akran zorbalığı nedeniyle intihar eden sığınmacı çocuğu hatırlatarak, “9 yaşındaki bir çocuğu intihara sürükleyen yaşam koşulları değişmelidir. Göçmenlerle bağlar kuran bir toplum, kendi sorunlarını halletme konusunda da daha güçlü olacaktır. Bu günden itibaren videolarımızı #HepimizGöçmeniz hastagı ile sosyal medyadan paylaşacağız. Bunu yaygınlaştırmamıza yardımcı olmanızı bekliyoruz” dedi.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Abdullah Resul Demir de, Türkiye’nin Suriye’de savaşın başladığı 2011’de uyguladığı ‘açık kapı politikası’nın insani olduğunu belirterek, “Bundan rahatsız olan kimseler, bu politikayı eleştirerek Suriyelilere karşı ırkçılığı körüklüyor” dedi.

“Güvenli Bölge 31 Kez Bombalandı”

Suriyeli Dernekler Platformu Başkanı Mehdi Davut ise Suriyelilerin sınır dışı edildikleri ‘Güvenli Bölge’nin son 1 ayda 31 defa bombalandığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Türkiye sınırına yakın yerler misket bombasıyla bombalandı. Kırka yakın ölü ve yaklaşık 50 yaralı var. Bahsedilen güvenli bölge oluşmadıkça insanların oraya dönmesi imkansız. Oluştuğu zaman da buradaki Suriyeliler hiçbir baskıya gerek duyulmadan vatanlarına geri dönecektir. Herkesin bildiği gibi buradaki Suriyelilerin yüzde 70’i daha Türkçe öğrenmedi çünkü  ülkelerine dönme umutları var..” Hepimiz Göçmeniz Platformu Üyesi Doç. Dr. Ferda Keskin de “Bugün göçün ve ilticanın nedeni daha iyi bir yaşam kurma değil, hayatta kalma mücadelesidir. Savaş, iklim değişikliği, açlık sınırının altında yaşam ile karşı karşıyayız” açıklamasında bulundu.

“Mülteci Konusunda Dayanışma Eksikliği Yaşamaktayız”

Suriyeli mültecilere ilişkin doğru bilinen yanlışlar üzerine mücadele yürüttüklerinin altını çizen Mülteciler Derneği Genel Koordinatörü Halil İbrahim Akıncı ise sığınmacılara dair çalışan sivil toplum örgütlerinin alanda yanız bırakıldığını belirterek şu açıklamada bulundu: “Alanda çok yalnızız. Mülteci konusunda alanda bir dayanışma eksikliği yaşamaktayız. Parçalanmış ceset, kan vs. yaşandığında çarşaf çarşaf paylaşılıyor. 9 yaşında bir çocuk intihar ettiğinde herkes duyarlı oluyor ancak tüm bunlar yaşanmadan önce kimsenin sesi çıkmıyor”

Son olarak Medipol Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları Merkezi Göç Araştırmaları Koordinatörü Kenan Şahin de göçün bir süreklilik hali olduğuna işaret ederek, “Hepimiz Göçmeniz kuru bir ifade değil. Birileri bu dünya bizim tapulu malımız sanıyor. Tapulu mal olunca da birilerine hisse verme, tapu verme gibi bir gaflet yaşıyorlar. Dünyada insanlar sadece kaygıları nedeniyle göç etmiyorlar. Umut için de göç edenler var. Göç tarih boyunca hep var olacak” dedi.

Video Kampanyasına Destek Veren İsimler

Toplantıda oyuncu ve şarkıcı Deniz Türkali, avukat Gülden Sönmez, oyuncu Bahan Gönce, oyuncu Tuğba Çelik, yazar Tuna Emren, Doç. Dr. Ferda Keskin, Doç. Dr. Polat Alpman, aktivist Yıldız Önen, gazeteci-yazar Osman Atalay, Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci ve avukat Abdullah Resul Demir’in Suriyeliler ile ilgili doğru bilinen yanlışları anlattığı kamu spotu da kamuoyuyla paylaşıldı.

Fotoğraf: Pınar Gayıp