İbrahim Sarıkaya: “İnancın Yaşaması Ocakların Yaşamasına Bağlıdır”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından geçtiğimiz ay düzenlenen forumun sonuç bildirgesi açıklandı. Uzun süre PSAKD Genel Sekreterliği görevinde bulunan İbrahim Sarıkaya, forumu değerlendirirken, "Yolda birlik derken unutmamak gerekir ki Alevilik inancının yaşaması ocakların yaşamasına bağlıdır." dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ataşehir Şubesi tarafından 27 Ocak 2019 tarihinde düzenlenen forumun sonuç bildirgesi geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Bildirgede “Alevi hareketinin çağın sorunlarına cevap verecek şekilde yenilenmesi gerektiği” vurgulanırken, cemevlerinin durumu, Alevi kurumlarında kadınların eşitsizliği, Alevilerin siyasi partilerle ve yerel yönetimlerle ilişkileri konularında dikkat çekici değerlendirmelere yer verildi. Bildirgede öne çıkan konuları Sivil Sayfalar’a değerlendiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eski genel sekreteri İbrahim Sarıkaya, ‘yolda birlik’ olmaya Alevilerin ihtiyacı olduğunun doğru bir çıkarma olduğunu belirterek, “Ne var ki bunun yollarını, yöntemlerini bulmak gerekli. Merkezi bir örgütlenmeye bağlı bir şubenin bu denli iddialı bir soruya tek başına cevap bulması mümkün değil tabii. Yolda birlik diyoruz ama öncelikle bildirgede de değinildiği gibi şunu tespit etmemiz lazım; Alevi örgütlenmesi tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. Forumda herkes kendi düşüncelerini ifade etti. Nasıl birlik olunur konusunda ciddi bir öngörü yok kimsede… Bir yerde milletvekili veya belediye başkanı adayı olmak bazılarımızın en büyük önceliği. Alevi değerleri, talepleri üzerine yapılıyor bu. Bizim inancımızın yürütülmesi noktasında her şeyden önce ocak sistemimizin durumuna bakmak lazım; darmadağınık… Herkes dede olduğunu söylüyor. Yol’da birlik derken unutmamak gerekir ki Alevilik inancının yaşaması ocakların yaşamasına bağlıdır. Bunu demokratik mücadele ile karıştırmamak lazım.” diye konuştu.

Forumda vurgulanan konulardan birinin cemevlerinin durumu olduğunu hatırlatan Sarıkaya, “Bildirgede cemevlerinin cenaze kaldırılan, yemek verilen yerler haline geldiği vurgulanıyor. Bu, göz önünde olan bir gerçek. Doğru. Ama bu durumdan nasıl çıkılacak? Cemevlerinin durumu gerçekten içler acısı. Verilen hizmetler bile birbirinden farklı. Her cemevinde farklı uygulama var. Perşembe günleri yapılan cemler bile birbirinden farklı. Alevilik ocak sistemiyle yürür. Bizim bunun üzerine yürüttüğümüz herhangi bir çalışmamız bile yok. Oysa çıkış yolunu bu noktada bulmak zorundayız.” dedi.

“Ocaklar Bir Araya Gelmeli”

Şu andaki Alevi örgütlenmelerinin ideolojik örgütlenmeler olduğunu savunan Sarıkaya, “Nereden bakarsan bak, böyledir. Alevi Dernekleri Federasyonu, Cem Vakfı, Pir Sultan… Bizde ‘yol bir sürek binbir’. Bunu bile yanlış yorumluyoruz. O sözde farklı etnik kimliklere vurgu vardır. Herkes kendi etnik kimliğinin, kültürünün alt yapısı ile birlikte Aleviliğini yaşayabilir; Kürt, Türk, Zaza… Bu söz ile kastedilen ideolojik görüşler, farklılıklar değildir. İdeolojik farklılıklarımız değil orada söylenen. İnancımızı ideolojik farklılıkların gölgesinden kurtarmamız lazım. Biz çeşitli bir toplumuz. Bürokratı var, iş adamı var, işçisi, köylüsü var. Tabii ki ideolojik farklılıklar olacak. Bizi bir araya getiren sorunun iki boyutu var. Birincisi, eşit haklar mücadelesi. Demokratik mücadelenin konusudur bu da. Bir de sorunun inanç boyutu var. O da hep dikkat çektiğim ocakların bir araya gelebilmesi sorunudur. Çünkü inancımızı yaşatmamız buna bağlı.” diye konuştu.

Ocakların bir araya gelip aralarında hiyerarşi oluşturmaları gerektiğini vurgulayan Sarıkaya; “Daha önce bu yönde gayret gösterildi ama ocakların birbiriyle çekişmelerine tanık olduk, başarılı olamadı. Halihazırda her kurumun kendi bünyesinde bir inanç kurulu var. Bağımsız derneklerin bile bu isimle oluşturdukları kurullar var. Fakat kim, hangi ocaktan inancımızı temsil etmek için el almıştır? Hangisi Aleviliği inanç yönünden temsil edecek durumdadır?Bu, ciddi ve en öncelikli olması gereken sorunumuzdur. Maalesef en vahimi düzeltmek için çaba yok. Herkesin, hepimizin daha sorumlu hareket etmesi gerekli…” uyarısında bulundu.

Forumun sonuç bildirgesi için tıklayınız.