2 Temmuz Platformu: “Sivas’ın Işığı Sönmeyecek”

Sivas Katliamı’nın 26. yılı dolayısıyla İstanbul 2 Temmuz Platformu tarafından düzenlenen programda Sivas’ta yapılacak anmalara katılım çağrısı yapıldı.

2 Temmuz Platformu’nun düzenlediği anma programında ilk olarak  Asım Bezirci Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından yapılan konuşmalarda, Sivas’ta insanlığın vicdanının yandığı belirtildi. Karacaahmet Mezarlığı’nda da Nesimi Çimen mezarı başında anılarak, Çimen’in “Barış Güvercini” türküsü söylendi. 

Platformun Kadıköy’de gerçekleştirdiği anma programında ise katliamda yaşamını yitirenleri temsilen üzerinde siyah karanfil bulunan 33 tane mum yakıldı. Cemal Abdal Ocağı dedelerinden Hasan Doğan’ın gülbeng vermesiyle katliamda yaşamını yitirenler için çerağlar yakıldı, semahlar dönüldü. Basın metini okuyan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ataşehir Şube Başkanı Hasan Gülüm,  “Bundan tam 26 yıl önce içlerinde gençlerimizin, kadınlarımızın, sanatçılarımızın olduğu 33 aydın insanımız tekbirler eşliğinde devlet güçlerinin gözü önünde yakılarak katledildi. Dönemin belediye başkanı katliam sırasında ‘gazanız mübarek olsun’ diyerek katliamı adeta teşvik etti.” dedi.

Açıklamada, devletin katliama göz yumduğu medyanın da Aziz Nesin’in bazı sözlerini çarpıtarak etkinliklere katılanları hedef gösterdiği belirtildi. Gülüm, “Açıkça görüldüğü gibi Sivas Madımak Oteli Katliamı egemenlerin askeriyle, polisiyle, yargısıyla, medyasıyla ve hükümetiyle göz yumduğu gerici katillerin tetikçiliğiyle hayata geçirdiği bir katliamdı.” Katliamı yapanlar arasından az sayıda kişiye dava açıldığını belirten Gülüm şunları söyledi: “ Uzun süren yargılamalar sonucunda bu katillerin çoğu ya hiç ceza almadılar ya da küçük cezalarla kurtuldular. Haklarında dava açılan, yakalama kararı olmasına rağmen bulunamayanların evlendikleri, askere ve işe gittikleri anlaşıldı. Daha sonrasında devlet tarafından bulunamayan bu katiller zaman aşımı kararıyla ceza almaktan kurtuldular.”

“Aleviler Üzerindeki Asimilasyon Politikaları Devam Ediyor”

İktidar tarafından Alevilere yönelik asimilasyon ve yok etme politikalarının hevesle uygulandığını savunan Gülüm ayrımcılıktan dolayı birçok insanın toplumsal yaşamda Alevi kimliğini gizlemek zorunda kaldığını belirterek, “2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Oteli Katliamı özünde sadece Alevilere karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, yok sayılan tüm toplumsal kesimlere karşı yapılan bir katliamdır. Gelin 2 Temmuz’da acılarımızı ortaklaştıralım, dayanışma ve mücadeleyi büyütelim. Bütün halkımızı bir daha böyle acıları ve katliamları yaşamamak için 26. yılında Sivas Madımak katliamında yitirdiğimiz canlarımızı meydanlarda ve alanlarda anmaya davet ediyoruz.” dedi.