İhvan Üyesi Abdulhafiz Hüseyin’in Geri Gönderilmesine Tepkiler Sürüyor

Somali’den Türkiye’ye giriş yaparken göz altına alınan İhvan Üyesi Abdulhafiz Hüseyin’in idam cezasıyla yargılandığı Mısır’a geri gönderilmesine tepkiler sürüyor. MAZLUMDER ve Özgür-Der’in ‘zulüm’ olarak nitelediği olayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım, “Hukuki anlamda böyle bir geri gönderme yapanlar aslında hem kanunları hem de uluslararası sözleşmeleri çiğnemiştir. “ dedi.

Abdülhafiz Hüseyin’in, Somali Mogadişu Havalimanı’ndan İstanbul Atatürk Havalimanı’na geldiği sırada göz altına alındıktan sonra THY uçağıyla Mısır’a geri gönderilmesi kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. İstanbul Valiliği, geri gönderme işlemiyle ilgili 8 polisin açığa alındığını ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyururken; insan hakları kuruluşları da basın açıklamalarıyla tepkilerini dile getiriyorlar. MAZLUMDER’den yapılan açıklamada, mazlumun zalime teslim edilmesinin zulüm olduğu vurgulanarak, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 4. Maddesi hatırlatıldı. Hüseyin’in geri gönderilmesinin açık bir hukuksuzluk olduğu belirtilen açıklamada, “Sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılmalı, herhangi bir menfaat temini ya da başka kirli ilişkilerin bulunup bulunmadığı ortaya çıkarılmalıdır. Masum bir insanın ölüme gönderilmesi büyük bir insanlık suçudur. MAZLUMDER olarak konunun takipçisi olacağımızı vurgularız.” denildi.

Özgür Der Başkanı Rıdvan Kaya da açıklamasında, “Başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere, yetkililerin konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirme zorunluluğu olduğunu hatırlatıyor; Mısırlı kardeşimiz Muhammed Abdulhafız Hüseyin’in Türkiye’de maruz kaldığı zulmün üzerinin kapatılıp, geçiştirilmemesini; bu insanlık dışı muamelenin sorumlularından mutlaka hesap sorulmasını talep ediyoruz.” Dedi.

Doğru Haber’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım, geri göndermeyle hem kanunların hem de uluslararası sözleşmelerin çiğnendiğini belirterek, “Çok ciddi bir soruşturma yapılması gerekiyor. Bu kararı alan ve süreç içerisinde payı olanların özellikle tektik edilmesi gerekiyor. Bunun haricinde bu tip olayların olmaması için hava alanlarındaki serbest bölgelere avukatların ve sivil toplum kuruluşu yetkililerinin alınmasında kolaylıklar sağlanması gerekiyor. Bu alanda boşluk ve keyfiyet oluşuyor. Sistemin daha şeffaflaştırılmasına yönelik adımların atılması lazım. Aynı zamanda mevcut olayların üzerine gidilerek bir daha böyle acı olayların yaşanmasının önüne geçilmesi gerekiyor.” Dedi.