Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri İTT Bölgesi İçin Kırmızı Ağ Kurdu

29 Ocak 2019
Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, İİT bölgesindeki 50’ye yakın Kızılay ve Kızılhaç derneğinin katılımıyla "Kırmızı Ağ" kurulmasına karar verildiğini dile getirerek amaçlarını "Öncelikle kendi aramızdaki işbirliğini ve bilgi alışverişini artırmak, sorunlara ortak çözüm aramak, birbirimizle sıkıntılarımızı ve kaynaklarımız paylaşmak" şeklinde açıkladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinin Kızılay ve Kızılhaç dernekleri güçlerini birleştirerek, İstanbul’da düzenlenen törenle İTT Bölgesindeki “Ulusal Dernekler İşbirliği Ağı-OIC Red Network”’ü kurdu.

İİT Bölgesindeki Kızılay ve Kızılhaç Ulusal Dernekleri İşbirliği Ağı’nın kuruluşu,  Türk Kızılay Başkanı ve Uluslararası Kızılay Kızılhaç Başkan Yardımcısı Dr. Kerem Kınık, Arap Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Organizasyonu (ARCO) Başkanı Yasin Ahmet Abbas ve Uluslararası Hilal İslam Komitesi Başkanı Ali Buhedma’nın katıldığı İİT Bölgesindeki Kızılay ve Kızılhaç Ulusal Dernekleri İşbirliği Ağı’nın kuruluşu dolayısıyla basın toplantısı ile duyuruldu.

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, İİT bölgesindeki 50’ye yakın Kızılay ve Kızılhaç derneğinin katılımıyla “Kırmızı Ağ” kurulmasına karar verildiğini dile getirerek  amaçlarını “Öncelikle kendi aramızdaki işbirliğini ve bilgi alışverişini artırmak, sorunlara ortak çözüm aramak, birbirimizle sıkıntılarımızı ve kaynaklarımız paylaşmak, İİT’nin bünyesindeki politik mekanizmalara etki ederek insani sorunları gündeme getirmek, Birleşmiş Milletlerden sonra dünyanın en büyük teşkilatı olan İİT bünyesinde Kızılay ve Kızılhaç hareketini daha fazla görünür kılmak ve ülkelerimizde, bulunduğumuz coğrafyalardaki bir takım kaynakları daha fazla seferber edebilmek için bu birliği, bu sosyal ağı kurduk. Bölgemize, İslam coğrafyasına ve dünyaya barış ve umut getirmesini temenni ediyoruz. Politik kutuplaşmanın fazlalaştığı, devletlerin, klasik diplomasinin sorunları çözmede yetersiz kaldığı, mutlaka klasik devletler arası diplomasi araçlarına eklenmesi gereken insani diploması aracı noktasında da bu ağ çok önemli bir rol alacak.” şeklinde açıkladı.

Yasin Ahmet Abbas ve Ali Buhedma Ağın Yardımları Kolaylaştıracağına İnanıyor

ARCO Başkanı Yasin Ahmet Abbas, İİT bölgesindeki Kızılay ve Kızılhaç Ulusal Dernekleri İşbirliği Ağı’nın çok aktif görev alacağını ve zor şartlar altında olan, krizlere maruz kalan insanlara destek vereceğini belirtti. En fazla mültecinin ve yerinden edilen insanın İTT bölgesinde bulunduğuna değinen Abbas, “İnsani kriz her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Kaynaklarımızı, bölgenin kaynaklarını bir araya getirerek insani krizlere son vermeli, insanlara çare olmalıyız.” dedi.

Uluslararası Hilal İslam Komitesi Başkanı Ali Buhedma ise  “Ancak işbirliği sayesinde düzlüğe çıkabilir, mültecilerin ve zor durumda olanların zorluklarını bir nebze de olsa hafifletebiliriz. Türkiye, insani meselelerde koordinasyon görevini en iyi şekilde yürütüyor. Ortak programlar sayesinde projeler üretecek, projelerle yardımlarımızı ulaştıracak ve zor durumda olanların savunma mekanizmasını geliştireceğiz.” şeklinde konuştu.