2018 Dünyada Nasıl Geçti?

2018 dünya genelinde hem "iyi" hem "kötü" haberlerle dolu, kaotik ama asla sıkıcı olmayan bir yıl oldu. Yılın kazanımları İrlanda, İzlanda gibi ülkelerde yaşandı. İşte dünyada 2018'in kısa özeti...

İsveçli aktivist iklim isyanını başlattı

İsveç’in yaşadığı en sıcak yazın ardından iklim değişikliğine dikkat çekmek için okul grevine çıkan ve son yılların en büyük sivil toplum isyanlarından birini başlatan 15 yaşındaki Greta Thunberg’in okul grevi tüm dünyaya yayıldı.

Greta bununla da yetinmedi, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’nde (COP24) BM Genel Sekreteri António Guterres ve tüm liderlere seslendi, dedi ki:

“Dünyayı kuralına göre oynayarak kurtaramayız. Çünkü kurallar değişmek zorunda. Bu yüzden geleceğimizi önemsemek için dünya liderlerine yalvarmaya gelmedik.  İnsanlar meydan okumak için ayaklanacak.”

“Kuş gibi hissediyoruz” kadınlara ehliyet ve maç izni

Kadınların 24 Haziran tarihinden itibaren araba kullanmaya başladığı ülkede ilk ehliyetler yeni sahiplerini buldu.

Suudi Arabistan yasağın kaldırılmasına hazırlık olarak cinsel tacizi suç sayan ve beş yıla kadar hapis cezası öngören bir yasa çıkardı.

Ocak ayında da Suudi Arabistan tarihinde ilk kez kadın taraftarların stadyumda futbol maçı izlemesine izin verildi.

Talk şovcu Samar Almogren’in “Bugünün geleceğini biliyordum. Ama birden oldu. Kuş gibi hissediyorum” sözleri Suudi Arabistan kadınlarının yeni kazanımının sembolü oldu.

İrlanda’da kadınlar sokağa çıktı, kürtaj yasallaştı

İrlanda’da kadınların yıllar süren mücadelesi kazandı. 12 Aralık’ta 12 haftaya kadar kürtajı yasallaştıran yasa tasarısı parlamentodan geçti. On binlerce kadın, parlamento binası önünde kararı kutladı.

İran’da “devrim sokağının kızları” trafolara çıktı

İran’da kadınların kamusal alanda tesettür giymeyi zorunlu kılan yasayı protesto etmek için uzun zamandır verdiği mücadele bu yıl zirveye ulaştı.

Kadınlar yasayı protesto etmek için başörtülerini ince dalların ucuna yerleştirerek trafoların üstüne çıkmaya başladı Sosyal medyada ise protesto eden kadınların fotoğrafları #DevrimSokağınınKızları (#GirlsOfRevolutionSt) etiketiyle paylaşıldı.

İran’da 8 Mart günü kadınların metroda şarkı söylediği bir video internette rekor kırdı. Başörtüsünü çıkartmış kadınlar hep bir ağızdan bir marş söyledi.

Paylaşımlarda “Eşitlik Şarkısı” giderek yayıldı.

4 bin 476 kişi göç ederken öldü

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre dünya genelinde 2018’de 4 bin 476 kişi göç ederken hayatını kaybetti.

BM Mülteci Örgütü rakamlarına göre bugün dünyada 68,5 milyon yaşadığı ülkeden ayrılmaya zorlandı. Bunların arasında yarısından fazlası 18 yaşın altında olan yaklaşık 25,4 milyon mülteci bulunuyor. 2018 itibariyle yaklaşık 10 milyon vatansız insan var.

İzlanda iş hayatında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini kaldırdı

İzlanda’da 1 Ocak’tan itibaren işyerlerinin erkeklere kadınlardan daha fazla maaş vermesi yasaklandı.

İzlanda’da ücret eşitsizliğini ortadan kaldırması beklenen yeni yasa, parlamentonun yarısını oluşturan kadın meclis üyelerinin çabasıyla 1 Ocak’tan itibaren işverenlerin erkek çalışanlarına kadın çalışanlarından daha fazla maaş ödemesi yasaklandı.

Hem devlet hem de özel işyerleri, kadın ve erkeklere eşit ücret ödediklerine ilişkin bir sertifika almak zorunda. Sertifikayı alamayan işyerleri ise yasalar çerçevesinde cezalandırılacak.

Chemnitz’de ırkçılık sil baştan

Almanya’nın Chemnitz kentinde bir Almanya vatandaşının göçmen kökenli biri tarafından bıçaklanması ve ardından sokaklara yasaklı Nazi selamını taşıyan olaylar sonrası parlamentodaki AfD yanlıları ve diğer Neo Nazi gruplar sokaklara döküldü.

Protestolar çift taraflı arttı, Berlin’de 13 Ekim’de yapılan ırkçılık karşıtı gösteriye yaklaşık 250 bin kişi katıldı.

Haberin tamamı için tıklayınız.