Sivil Toplum Türkiye’yi Küresel İklim Politikalarında Söz Sahibi Olmaya Çağırıyor!

22-23 Nisan 2021’de çevrim içi gerçekleşecek olan İklim Zirvesi’nden önce, sivil toplum Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması ve bu sayede küresel iklim politikalarında söz sahibi olabilmesi çağrısında bulunuyor. 47 STK’nın Paris İklim Anlaşması’nın onaylanması için başlattığı imza kampanyası desteklerinizi bekliyor.

Paris Anlaşması’na bugüne kadar 197 ülke imza attı, bunların 191’i anlaşmaya taraf olarak süreci tamamladı. Türkiye ise Eritre, Libya, Irak, İran, Yemen ile birlikte dünyada anlaşmaya taraf olmayan altı ülkeden biri. 350.org, CAN Europe, Change.org, Doğa Derneği, SEFIA, TEMA Vakfı, WWF-Türkiye, Yuva Derneği ve Greenpeace Akdeniz’den oluşan STK’lar Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması çağrısı yapan bir metin hazırladı.

Metinde, ABD Başkanı Joe Biden’ın, 22 Nisan’da başlayacak ve çevrim içi gerçekleştirilecek iklim zirvesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dahil olduğu 40 ülke liderini davet ettiği; ABD’nin zirve sırasında Paris İklim Anlaşması altında iddialı bir emisyon azaltım hedefi açıklayacağını ve davet edilen diğer dünya liderlerinin de zirvede daha iddialı iklim hedeflerini açıklamalarının beklendiği kaydediliyor.

Çağrıyı yapan STK’lar, Paris İklim Anlaşması hakkında doğru bilinen yanlışları da ortaya koyma amacıyla, 10 Soruda Paris Anlaşması isimli bir broşür hazırlayan kuruluşlar, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı neden onaylaması gerektiğini detaylı olarak bu broşürde ele alıyor.

Zirveye davet edilen 40 ülke arasında Paris İklim Anlaşması’na taraf olmayan tek ülke Türkiye. Türkiye’nin küresel iklim müzakerelerinde söz sahibi olabilmesi için 22 Nisan’da gerçekleşecek İklim Zirvesi’ne katılımı önem taşıyor. Bu nedenle STK’lar, Türkiye’nin zirve öncesinde Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olacağını duyurarak, küresel iklim politikalarının şekillenmesinde liderliğe aday olmasını ve en az diğer dünya liderleri kadar karar verici konumda olmasını talep ediyor.

Küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmayı amaçlayan Paris Anlaşması’nı Türkiye’nin de onaylaması için, TBMM’ye iletilecek bir imza kampanyası başlatan 47 STK’nın imza metnine buradan ulaşabilir, siz de kampanyaya katkı sunabilirsiniz.