‘Boş Ol’a Savaş Açan Kadına Tecrit Fetvası

Hindistan'da Müslüman kadınların eşlerinin üç defa 'boş ol' demesi halinde boşanmış sayılmasına savaş açan bir kadın, önde gelen bir din adamının fetvasına maruz kaldı. Fetvada kadının toplumdan dışlanması isteniyor...

Hindistan, Müslüman çiftler arasında erkeğin üç kez ‘Boş ol’ demesiyle nikahın düşmesi (üçlü talak) uygulamasını tartışıyor. Bu uygulamaya savaş açan kadın hakları savunucusu Nida Han hakkında bir fetva çıkarıldı.

Ülkenin önde gelen Müslüman din adamlarından Hurşid Alam’ın fetvasında, Han’ın bu konudaki sivil toplum faaliyetleri konusunda özür dilememesi toplumsal tecride maruz bırakılması isteniyor. Fetvada, “Hastalanırsa ilaç verilmeyecek. Ölürse cenazesinde namaz kılınmayacak. Ölümünden sonra kabristana gömülmeyecek. Nida, Allah’ın hazırladığı şeriat yasalarında değişiklik istiyor” denildi.

HAN: KADINLAR ARKAMDA

Nida Han ise din adamına meydan okudu. Tecrit edilmek bir yana binlerce kadının desteğine sahip olduğunu söyleyen Han, “Hindistan demokratik bir ülke. Kimse beni İslam’dan dışlayamaz. Kimin suçlu olduğuna ancak Allah karar verir” dedi.

Kaynak: Duvar