Hozat Enerjisini Üretecek

Dersim’in Hozat ilçesi, yenilenebilir enerji kaynaklarını üretecek bölgeler arasına giriyor. Hozat Belediyesi’nin "Hozat Belediyesi Kendi Enerjisini Üretiyor" projesi hayata geçiyor.

Fırat Kalkınma Ajansı’nın desteklediği projede, ilçenin belediye binası, su depoları ve cadde sokak aydınlatmalarının elektriği ilçede kurulan güneş enerjisi panellerinden üretilen elektrik ile sağlanacak.  Böylelikle Hozat Belediyesi güneş enerjisiyle elektriğini üreten Dersim’deki ilk belediye olacak.

‘Hozat Belediyesi Örnek Olacak’

Proje hakkında Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat şunları söyledi: “Belediyemizin, Fırat Kalkınma Ajansı’na (FKA) sunduğu “Hozat Belediyesi Kendi Enerjisini Üretiyor” projesi kapsamında belediye binası, su depoları ile sokak ve cadde aydınlatmalarının elektrik ihtiyaçları güneş enerjisiyle karşılanacak. Projemizin ihalesi yapıldı ve yüklenici firma tarafından çalışmalar başladı. Çalışmaların ilk etabında yeni mahalle de bulunan su depolarına enerji sağlayacak güneş panellerinin kurulumu yapılmaya başlandı. Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Projemizin hayata geçirilmesi ile belediyemize büyük yük olan elektrik faturalarından kurtulacağız. Yenilenebilir güneş enerjisi ile elektrik ücreti, dağıtım firmasına ödenen ücret ve diğer tüm gider kalemleri artık tarihe karışacak. Yaklaşık % 80 kâr elde edilen maddi birikim, ilçemizin güzelleşmesi adına yapılacak diğer projelere ayrılacak.  Dersim güneş enerjisinden elektrik üretmek için iyi bir potansiyele sahip. Biz bu projeyle diğer belediyelere de örnek olacağız.”

Yenilenebilir enerji üretimi

Uzmanlara göre Dünyanın giderek en büyük sorunu haline gelen enerji ihtiyacını, yenilenebilir enerji kaynakları ve temiz enerji kaynakları ile çevreye zarar vermeden çözmek mümkün.

Hala yenilenebilir enerji kaynakları için gerekli önem gösterilmediğinden hava, su ve çevre kirliliği başta olmak üzere birçok sorun enerji ihtiyacı ile beraber ortaya çıkıyor. Gelecek nesillerin enerji ihtiyacını karşılamak ve çevreye verilen zararı en aza indirgeyebilmek için sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Bu kaynakların başında ise güneş enerjisi geliyor.

Güneş enerjisi

Greenpeace’in araştırmalarına göre Türkiye tüm elektrik enerjisini güneş enerjisinden sağlayabilecek potansiyele sahip. Ancak Haziran 2017 TEİAŞ verilerine göre, Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücünün sadece yüzde 1,5’u güneş enerjisinden sağlanıyor.

Son yıllarda Türkiye’deki bazı belediyeler yenilebilir enerji kaynaklarından yararlanmaya başladı. Bu kervana Dersim’in Hozat ilçe belediyesi de katıldı.