Tarsus Kadın Cezaevi’ndeki Hak İhlalleri Sürüyor

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi, Tarsus T Tipi Cezaevi’ndeki kadın mahkumlara karşı hak ihlallerinin sürdüğünü belirterek, herkesi bu konuda duyarlılık göstermeye çağırıyor. Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi bir yılı aşkındır hak ihlalleri ile gündeme geliyor.  Şube merkezinde düzenlediği basın toplantısında cezaevindeki ihlallerle ilgili başvuruların son zamanlarda arttığını belirten İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, “Hemen hemen […]

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi, Tarsus T Tipi Cezaevi’ndeki kadın mahkumlara karşı hak ihlallerinin sürdüğünü belirterek, herkesi bu konuda duyarlılık göstermeye çağırıyor.

Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi bir yılı aşkındır hak ihlalleri ile gündeme geliyor.  Şube merkezinde düzenlediği basın toplantısında cezaevindeki ihlallerle ilgili başvuruların son zamanlarda arttığını belirten İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, “Hemen hemen her gün mahpus yakınlarından, mahpuslardan, avukatlardan şikâyetler gelmektedir. İddialar hak ihlali boyutunu da aşan vahşet uygulamaları olarak görülmektedir’ şeklinde konuştu.

Ceza evlerindeki doluluk oranlarına dikkat çeken Tanrıverdi 224. 878 mahkumun bulunduğunu fakat cezaevi kapasitesinin 202.676 olduğunu, tutukluluk kararının istisna olması gerekirken 85 bin tutuklu insanın bulunduğunu belirtti. Yeni yapılan kampüs cezaevinin şartlarının daha iyi olması gerekirken daha çok sorun yaşandığını söyleyen Tanrıverdi,  son dönemde ki hak ihlallerini şu sözlerle anlattı: “Gaziantep Cezaevi’nden sevkle gelen 13 mahpus disiplin cezası olmamasına rağmen 20 gündür tek kişilik hücrelerde bekletilmektedir. Sözlü hakaretlere ve ölümle tehdit edildiklerini ifade etmekteler. 12 Eylül darbe uygulaması olan askeri tekmil vermeleri istenmektedir. Halen hücrede kalmakta olan Ö.Y adındaki mahpus bundan iki gün önce yani bayram günü gardiyanlar tarafından öldüresiye dövüldüğünü, darp edildiğini ve doktora götürülmediğini iddia etmektedir.  Derneğimize başvuran N.Ç. adlı anne iki kızının Tarsus Cezaevi’nde bulunduğunu, tüm çabalarına rağmen 14 aydır kızlarıyla görüştürülmediğini  belirtiyor, bundan daha büyük işkence olur mu?” şeklinde anlattı. 29 tutuklunun  cezaevindeki koşulların düzeltilmesi talebiyle açlık grevinde olduğunu kaydeden Tanrıverdi, “Herkesi ve her kesimi cezaevlerindeki baskılar konusunda duyarlılığa çağırıyoruz” dedi.