‘Buradayız, Gitmiyoruz”un müzik dilindeki karşılığı: Ma

‘Ma’ Kürtçe’nin, Kurmanci lehçesinde ‘kalmak’, Zazaki lehçesinde ise ‘biz’ anlamında. Ma Müzik Okulu eğitmenlerinden Kadir Güneş: ‘Müzik aşkıyla biz buradayız. Kaldık gitmiyoruz’ amacıyla bu ismi seçtiklerini anlatıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında kurulan Aram Tigran Kent Konservatuarı’nın kayyum tarafından kapatılmasıyla işlerine son verilen eğitmenler, altı ay önce açtıkları ‘Ma Music’’de 4-60 yaş arası  geniş […]

‘Ma’ Kürtçe’nin, Kurmanci lehçesinde ‘kalmak’, Zazaki lehçesinde ise ‘biz’ anlamında. Ma Müzik Okulu eğitmenlerinden Kadir Güneş: ‘Müzik aşkıyla biz buradayız. Kaldık gitmiyoruz’ amacıyla bu ismi seçtiklerini anlatıyor.

Ma Music eğitmenlerinden Kadir Güneş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında kurulan Aram Tigran Kent Konservatuarı’nın kayyum tarafından kapatılmasıyla işlerine son verilen eğitmenler, altı ay önce açtıkları ‘Ma Music’’de 4-60 yaş arası  geniş bir öğrenci profili  ile sanat çalışmalarını sürdürüyor. Okulun eğitmenlerinden Kadir Güneş, ‘Ma’nın Kürtçe’nin, Kurmanci lehçesinde ‘kalmak’ Zazaki lehçesinde ise ‘biz’ anlamına geldiğini belirterek, ‘Müzik aşkıyla biz buradayız. Kaldık gitmiyoruz’ anlamında bu ismi seçtiklerini belirtiyor. Ma Müzik, müzik eğitimi almak isteyen ama bunu için ekonomik durumu olmayan kursiyerlere burslar vererek yoluna emin adımlarla devam eden bir müzik okulu;  490 kursiyer 150 de akademik üç yıl kesintisiz eğitim alan öğrencileri bulunuyor. Aynı zamanda bir de sadece kadınlardan oluşan bir korusu var.  Ma’nın temel amaçlarından biri gönüllük esasıyla ilgili. Sadece kendi içinde değil de etkileşim ve iletişim halinde oldukları gerek yurtiçi gerek yurtdışından bazı hocalar Ma’da kursiyerlerle atölye gerçekleştiriyor. Bu yıl içerisinde Meksika’dan piyano sanatçısı Sergio Escalerabu ve İranlı keman sanatçısı Brusk Zanganeh, iki atölye gerçekleştirmiş. Kadir Güneş, ‘’Amacımız  sadece tek bir dil müziği değil, bütün dillerde müzik yapmak’ cümleleriyle anlatıyor bakış açılarını.

Bebeklerin anne karnından başlayarak dış dünyadaki sesleri algılamasından hareketle bir proje başlattıklarını belirten Kadir Güneş, ilk etapta altı kadınla hamilelik döneminde, Şerko Aydoğan’ın tarafından eğitimler yapıldığını anlatıyor. Ma Müzik bünyesinde sadece 4-11 yaş arası çocuklardan oluşan bir doğal ritm orkestrası da bulunuyor Diyarbakır dışında yeni şubeler açmak üzere çalışmalarına devam eden Ma Müzik eğitmenleri, bölgede müzik yapmak isteyen çocuk ve gençlere destek olmak istediklerini belirtiyorlar.