Mor Barikat dernekleşme yolunda

Futboldaki cinsiyetçi yaklaşımlara tepki olarak Amedspor’un kadın taraftarlarının 2015’te kurduğu Mor Barikat, dernekleşme yolunda ilerliyor. Baskı ve ayrımcılıklara rağmen başarılı bir futbol sezonu geçiren Amedspor’un kadın taraftarlarının kurduğu Mor Barikat’la, Diyarbakır’da tribünlerin rengi iki yıldır mor.  Toplumdaki erkek hegemonyasına ve futbolda cinsiyetçi yaklaşımlara karşı tribünlerde kurulan Mor Barikat’ın üyeleri, Amedsporun oynadığı maçlarda ellerinde flamalarla ve […]

Futboldaki cinsiyetçi yaklaşımlara tepki olarak Amedspor’un kadın taraftarlarının 2015’te kurduğu Mor Barikat, dernekleşme yolunda ilerliyor.

Mor Barikat’ın üyelerinden Ezgi Yetişmiş

Baskı ve ayrımcılıklara rağmen başarılı bir futbol sezonu geçiren Amedspor’un kadın taraftarlarının kurduğu Mor Barikat’la, Diyarbakır’da tribünlerin rengi iki yıldır mor.  Toplumdaki erkek hegemonyasına ve futbolda cinsiyetçi yaklaşımlara karşı tribünlerde kurulan Mor Barikat’ın üyeleri, Amedsporun oynadığı maçlarda ellerinde flamalarla ve mor renkleri ile takımlarına destek veriyor. 25 Eylül 2015‘te kurulan Mor Barikat’ın üyelerinden Ezgi Yetişmiş, oluşumun, kadın isyanının ve mücadelesinin tribüne yansıyan kısmı olduğunu belirterek, “Hep söylediğimiz gibi Mor Barikat, kadının tribündeki sesidir. Amedspor tribünleri başta olmak üzere kadının olduğu her alandan cinsiyetçiliğe, küfre  karşı verilmiş bir mücadeledir’’ diye konuştu.  Mor Barikat’ın her yaş grubundan taraftarları olduğunu belirten Yetişmiş, yoğun politik baskı ve erkek hegemonyasının olumsuz etkilerine rağmen örgütlenmeye devam edeceklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Yaşamın her alanında kadının gördüğü baskıyı tribünlerde de açık şekilde görüyoruz. Sokaklar, alanlar, tribünler bizimdir. Kadın mücadelesi sokaklardan tribünlere, tribünlerden sokaklaradır. Her alandayız, her yerdeyiz. Tribünde galibiyet veya mağlubiyet durumunda oluşan her türlü küfrü, kadına karşı bir şiddet olarak görüyoruz. Mor Barikat kadınları olarak cinsiyetçiliği  şiddeti ve eril dili tribünlerden uzaklaştırana kadar mücadele edeceğiz”

Futbolun sadece futbol olmadığına inandıklarını ve futbol ile kadın bağını içselleştirdiklerini belirten Ezgi Yetişmiş, sadece tribünler için örgütlenmediklerini, toplumsal çalışmalar yürüttüklerini de belirtiyor. Sur, Cizre ve Silopi’de yaşanan çatışmalardan dolayı evlerinden ayrılmak zorunda kalan ailelere yardımlarda bulunan Mor Barikat üyeleri, öğrencilere kırtasiye ve giyim desteğinde de bulunuyor. Ezgi Yetişmiş, Barikat taraftar grubunun dernekleşme çalışmalarında son aşamada olduğunu da hatırlatarak, yeni sezonla birlikte açılacak derneğe katılım için Diyarbakırlı kadınlara çağrıda bulundu.