Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gözaltına Alındı

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın bugün polis tarafından 22 avukatla birlikte Fethullah Gülen hareketiyle bağlantıları olduğu şüphesiyle gözaltına alınmasına yönelik çıkan haberler üzerine Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty açıklamada bulundu. Shetty açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de darbe girişimi sonrası uygulanan baskının bu kez de Uluslararası Af Örgütü’nün […]

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın bugün polis tarafından 22 avukatla birlikte Fethullah Gülen hareketiyle bağlantıları olduğu şüphesiyle gözaltına alınmasına yönelik çıkan haberler üzerine Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty açıklamada bulundu. Shetty açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’de darbe girişimi sonrası uygulanan baskının bu kez de Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı’nı ağına alması, bu durumun ne kadar ileriye gittiğinin ve ne denli keyfi bir hale geldiğinin yeni bir kanıtı. Taner Kılıç, Türkiye yetkililerinin şu an çiğnemekte oldukları özgürlükleri savunmak konusunda uzun ve saygın bir geçmişe sahip.”

“Türkiye yetkililerine, uluslararası hukuk çerçevesinde tanınan ve ceza gerektiren suçlar hakkında inandırıcı deliller sunmadıkları takdirde Taner Kılıç ile diğer 22 avukatı derhal serbest bırakmaları ve haklarındaki tüm iddiaları düşürmeleri için çağrıda bulunuyoruz.”

Taner Kılıç, 2002 yılından beri çeşitli dönemlerde Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin Yönetim Kurulu’nda yer aldı ve 2014’ten bu yana başkanlığını yürütüyor. Kılıç, Türkiye’de insan hakları kuruluşlarında on yıllardır yapmış olduğu çalışmalarda insan haklarına yönelik daimi bağlılığını her zaman gösterdi.

Taner Kılıç, bu sabah saat 6:30’da İzmir’deki evinde gözaltına alındı. Önce evinde arama yapıldı, ardından da ofisine götürülerek burada ikinci bir arama daha gerçekleştirildi. Kılıç şu anda İzmir’in Yeşilyurt semtinde emniyette gözaltında tutuluyor.

Taner Kılıç’a yapılan gözaltı şu anda Uluslararası Af Örgütü’nün çalışmalarıyla bağlantılı ya da kurumu özellikle hedef alıyor gibi görünmüyor. Gözaltı kararında “Fethullah Gülen Terör Örgütü” üyeliği şüphesi olan kişilere yönelik bir soruşturmaya değiniliyor. Bu tür bağlantıları olduğuna dair Taner Kılıç’ın neden şüpheli konumda olduğu da şu anda belli değil.