“2017 Mart’ında referandum kampanyalarına yönelik 112 gözaltı, 19 saldırı, 17 engelleme yaşandı”

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Türkiye şubesi, ‘Başkanlık anayasası’ referandumu kapsamında yürütülen kampanyaları izleyerek oluşturduğu raporların mart sayısını yayımladı. Rapora göre mart ayında, referandum çalışmaları bağlantılı 112 gözaltı, 11 para cezası, 19 fiziksel saldırı ve 17 engelleme yaşandı. Derneğin mart ayı raporunda, aylık süreçte referandumla ilgili gelişmeler derlenerek, yapılan gözaltılar ve polis müdahaleleri ve saldırılar raporlaştırıldı. Raporda […]

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Türkiye şubesi, ‘Başkanlık anayasası’ referandumu kapsamında yürütülen kampanyaları izleyerek oluşturduğu raporların mart sayısını yayımladı. Rapora göre mart ayında, referandum çalışmaları bağlantılı 112 gözaltı, 11 para cezası, 19 fiziksel saldırı ve 17 engelleme yaşandı.

Derneğin mart ayı raporunda, aylık süreçte referandumla ilgili gelişmeler derlenerek, yapılan gözaltılar ve polis müdahaleleri ve saldırılar raporlaştırıldı. Raporda mart ayında, referandum çalışmaları bağlantılı 112 gözaltı, 11 para cezası, 19 fiziksel saldırı ve 17 engelleme yaşandığı belirtilirken, “Anayasada tarafsızlık konumunda bulunan Cumhurbaşkanı kamu kaynakları kullanılarak yapılan 19 törende ‘Evet’ propagandası yaptı” denildi.

Dernek, referandum kampanyası sürecinde yol haritasını aktardığı raporda, çalışmasını “Uluslararası Şeffaflık Derneği olarak komisyon aşamasından itibaren, anayasa değişikliği sürecindeki hak ihlallerini, hukuka ve demokratik teamüllere aykırılıkları izleme çalışması yapıyoruz. Bu çalışmayı referanduma kadar sürdürerek, sonuçları aylık raporlar halinde kamuoyuyla paylaşacağız.

Anayasa değişikliklerinin içeriği kadar, sürecin de katılımcı ve kapsayıcı olması, referandumun eşit ve adil bir ortamda gerçekleşmesi, tarafsızlık yükümlülüklere uygun davranılması, basın ve ifade özgürlüğüne, toplantı ve gösteri hakkına saygı gösterilmesi, değişikliklerin meşruiyeti ve tüm toplum tarafından benimsenmesi için önemlidir” ifadeleriyle özetliyor.

Derneğin Mart ayı raporunda şu tespitler yer aldı: