Türkmen Dağı’na heyet gönderen İHH: Çadırlara havan topu atıldı

02 Şubat 2016
Suriye ordusunun Rus uçaklarının desteğiyle Suriye’nin kuzeybatısında Türkmen Dağı’ndaki ilerleyişiyle birlikte Türkmen sivillerin Türkiye’ye kaçışı da sürüyor. Türkiye’ye sığınan Türkmenler Suruç’taki kampa yerleştirilirken, İHH da Türkmen Dağı’na bir heyet gönderdi. Suriye’nin birçok yerinde yardım faaliyetleri gerçekleştiren İHH, son günlerde yoğun saldırı altında olan Türkmen Dağı’na bir inceleme heyeti gönderdi. Heyetin yaptığı incelemelere göre Obin ve […]

Suriye ordusunun Rus uçaklarının desteğiyle Suriye’nin kuzeybatısında Türkmen Dağı’ndaki ilerleyişiyle birlikte Türkmen sivillerin Türkiye’ye kaçışı da sürüyor. Türkiye’ye sığınan Türkmenler Suruç’taki kampa yerleştirilirken, İHH da Türkmen Dağı’na bir heyet gönderdi.

Suriye’nin birçok yerinde yardım faaliyetleri gerçekleştiren İHH, son günlerde yoğun saldırı altında olan Türkmen Dağı’na bir inceleme heyeti gönderdi. Heyetin yaptığı incelemelere göre Obin ve Yamadiye bölgelerinde bulunan çadırkentlere, çevre köylerden gelen insanlar sığınıyor. Buralarda 16 bin civarı Türkmen yaşıyor. Ancak son zamanlarda bölgede yoğunlaşan saldılar sonucu insanlar evlerinden sonra çadırlarını da terk etmek zorunda kalıyor.

İHH’ya göre bu bölgedeki çadırkentlerde 8 bin civarında sivil yaşıyor. Türkiye sınırına sıfır noktasında bulunan çadırkentlere de saldırılar devam ediyor. Saldırılara 7 binden fazla Türkmen’in yaşadığı Yamadiye bölgesindeki çadırkentler de hedef oluyor.

İHH Basın Danışmanı Burak Karacaoğlu, DHA’ya Hatay’ın Yayladağı İlçesi’nin karşısındaki Yamadi Köyü içinde kurulan kampa 500 metre uzaklıkta olan çadırlara rejim askerleri tarafından havan topu atıldığını söyledi. Havan topu saldırısının ardından yandığını söylediği çadırların fotoğraflarını basınla paylaşan Karacaoğlu, çadırlarda Rus ve Suriye rejim askerlerinin saldırılarından kaçan Bayırbucak Türkmenleri’nin kaldığını ancak kısa bir süre önce boşaltıldığı için can kaybının yaşanmadığını belirtti.

Öte yandan ilçeye bağlı Pulluyazı Mahallesi’nde kurulan geçiş noktasından bugün de Türkmen ve Arap aileler Türkiye’ye sığınmaya devam etti.