Jiyan Semt Pazarı’nın Hikayesini Konu Alan ‘’Terazi’nin’’ Galası Yapıldı

Türkiye’nin ilk ‘Kadın Semt Pazarı'nın hikayesi 'Terazi' belgeseliyle beyaz perdeye taşındı. DİKAD'ın katkılarıyla hazırlanan belgeselin yönetmenliğini ise Cosmos Medya'nın ödüllü iki genç yönetmeni, Ramazan Akkuş ve Mehmet İsmail Çeçen üstlendi. İlk galası Diyarbakır'da yapılan Terazi'nin ikinci gösterimi 20 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde 2013 yılında kurulan Jiyan Semt Pazarı, Türkiye’nin ilk kadın semt pazarı özelliğini taşımakta. Şiddete maruz kalan ve maddi durumu kötü olan kadınları istihdam etmek için dönemin Bağlar Belediyesi tarafından 250 kadınla kurulan pazar, şiddet mağduru, boşanmış, ayrıldığı için ailesi tarafından reddedilen, çalıştığı işten çıkarılan, eşi çalışamayan ya da cezaevinde ve maddi durumu kötü olan onlarca mağdur kadının yer aldığı bir pazar.

Türkiye’nin ilk kadın semt pazarının direnişi  ve pazarcı kadınların yaşadıkları sıkıntı ve hayat mücadelelerinin konu olduğu belgeselin yapımını Diyarbakır İş Kadınları Derneği ve çekimini ise Cosmos Medya üstlendi.

Galaya, Ahlat Ağacı, Kış Uykusu filmlerinin yapımcısı Zeynep Atakan; Üç Maymun, Kelebeğin Rüyası, Dedemin İnsanları gibi birçok yapıtın görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki; Şair, yazar ve gazeteci Yılmaz Odabaşı, Haber Global Televizyon Kanalı Program Koordinatörü Cansel Poyraz, Sunucu Begüm Bağca gibi isimlerin yanı sıra, pazarcı kadınlar, aktivistler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasetçiler, gazeteciler ve iş insanları katıldı.

Galanın açılış konuşmasını belgeselin yapımını üstlenen DİKAD Başkanı Reyhan Aktar yaptı. Örgütlü ve kamusal alanda var olan kadının eğitimli kadınlardan daha iyi bir noktada olduğuna dikkat çeken Aktar, bu belgesel ile pazarcı kadınların yaşadıkları zorluklar ve ayakta kalma mücadelesine dikkat çekmek istediklerini belirtti.   

Belgesel ile pazarcı kadınların hikayesi anlatılırken, iş gücüne katılmak isteyen kadınların cesaretlendirmeyi amaçladıklarını belirten Aktar, “Aynı zamanda bu belgesel; yaşadıkları zorluklar karşısında birbirlerine tutunan kadınların, örgütlü hareket ederek, hangi zorlukların üstesinden gelebildiklerini göstermekte. Hayat hikayeleri ve hayata karşı duruşları karşısında hayranlık duyacağımız, çokça rol model kadının yer aldığı bir çalışma oldu. Özellikle son iki yıldır kadınların pazar kurdukları bölgelere erkek pazarcıların göz dikmiş olması karşısında büyük bir mücadele örneği gösteren kadınlar, bu belgeselde de, bu pazarın onlar için neden bu kadar önemli olduğunu ifade etmekteler. Ekmek kavgalarının onlar için, kadınlar için, neyi ifade ettiğini anlatmaktalar.’ diye konuştu.

‘’Hikayemiz Evinden Çıkamayan Kadınlara Cesaret Olsun‘’

Jiyan Semt Pazarı Dernek Başkanı Gazal Tunç ise bu belgeselin kendileri için bir umut olduğunu ve hikayelerini evinden dışarı çıkamayan bütün kadınlara da örnek olması gerektiğini belirterek, ”Jiyan Semt Pazarının kurulduğu günden bu güne büyük zorluklar yaşadık. Geçen yıl erkek pazarının Bağlar Belediyesinin kararı ile Bağcılar bölgesine girmesi oradaki kadın pazarcılar olarak hepimizi zor durumda bıraktı. Biz 1. erkek pazarının, bizim için belirlenen Bağcılar bölgesinden çıkarılması için mücadele ederken şimdi 2. Erkek pazarının da alanlarımıza girmesi riski ile karşı karşıyayız. 2. Erkek pazarı da bağcılar bölgesine girerse hiçbir kadının pazarcılıkla ayakta kalma gücü kalmaz.” dedi.

Kuruldukları günden bugüne yaşadıkları sorunlarla mücadele ederken, birçok kuruma ulaştıklarını ve şimdi kurumlardan çeşitli sözler aldıklarını ifade eden Gazal Tunç; ‘’Ticaret Odası, Esnaf Sanatkarlar Odası, Baro, İHD ve gittiğimiz tüm partiler seçimlerden sonra uzlaşma ve yanımızda olma adına harekete geçeceklerini ifade ettiler. Bu projenin sonlanmaması ve kadınlar olarak devam edebilmemiz için Diyarbakır halkının yanımızda olduğunu görmek istiyoruz. Bu vesile ile tüm işçi kadınların ev emekçisi kadınların da işçi bayramını kutluyorum. Birbirlerine dayanmaktan vazgeçmesinler.’’ şeklinde konuştu.

İlk gösterimi Diyarbakır’da yapılan belgeselin ikinci gösterimi 20 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilecek. Eylül ayından itibaren İzmir, Ankara, Adana ve daha birçok ilde gösterilecek belgesel, TÜRKONFED çatısında bulunan 42 kadın derneği ile de paylaşılacak.