“Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği İnsanım Diyen Herkesi Etkiler”

Galatasaray Üniversitesi Kadın Çalışmaları Kulübü tarafından düzenlenen seminerde toplumsal cinsiyet eşitliği konuşuldu.

Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği’nin (KİH-YÇ) katıldığı ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ semineri Galatasaray Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Toplumsal cinsiyetin inşası, dışa vurumları, iş dünyası, eğitim, aile gibi farklı alanlardaki toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikler ve çözümlerin konuşulup, tartışıldı. KİH-YÇ derneğinden Gülşah Seral, derneğin 1993 yılından beri var olduğunu, bağımsız çalışmalar yürüten bir kadın örgütü olduğunu belirtti. 25. yıla gireceklerini ifade eden Seral, son yıllarda erkeklerin de düzenledikleri etkinliklere katılmalarının sağlandığını söyledi.

“İnsanlara Yapıştırılan Özellikler Doğduğumuz Zaman Yoktu”

Hepimiz aynı mıyız ama aynı haklara sahip olmalıyız diyerek konuşmasına başlayan Seral, “ Haklar ile ilgili imzalanan sözleşmeler imzalanıp kenara koyuluyor. Sivil toplum alanı da daraltıldıkça hak aramak daha zorlaşıyor.” dedi. Seral, “İnsanlara yapıştırılan toplumsal cinsiyet bağlamındaki kavramlar, özellikler doğduğumuz zaman yoktur. Cinsel organ dışında diğer hepsi kadın ve erkeklere yapıştırılan özelliklerdir. Bu özellikler bizi farklı kılıyor ama eşit olmadığımız anlamına gelmiyor. Toplumsal cinsiyeti kısaca tanımlamak gerekirse toplum tarafından kadınlara ve erkeklere yüklenen sorumluluklardır. Bu tabi toplumdan topluma, kültürden kültüre, tarihsel döneme göre değişir.  Toplumsal cinsiyet ayrımcılığın olmamasıdır.” diye konuştu.

“Türkiye, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinde 144 Ülke Arasından 131. Sırada”

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 tarihli Küresel Cinsiyet Eşitliği Uçurumu Endeksine göre; Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde 144 ülke arasından 131. sırada yer aldığını beliirten Seral, ”Bu eşitsizlik eğitimde, evde, iş hayatında kısacası yaşamın her alanında etkisini gösteriyor. Dernek olarak bize sık sık gelen sorulardan biri “Son yıllarda kadına yönelik şiddet arttı mı?” sorusu. Ve maalesef cevabını tam olarak bilmemiz mümkün değil şeklinde yanıtlıyoruz. Çünkü elimizde veri yok. Açık şekilde tutulan istatistikler yok. Dernekler yapıyor elbet ama sağlıklı veriler olduğunu düşünmüyorum. Devlet kurumlarının da açıklaması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması İçin Neler Yapılabilinir?

Eşitliğin sağlanmasında hukuki sistemlerin önemine vurgun yapan Seral, bireysel olarak da yapılacakların olduğunu söyledi. Seral, “Anayasanın 10. maddesi eskiden yoktu. Kadın hareketinin çalışmaları ile bu madde oluşturuldu. Bireysel sorgulamanın çok önemli olduğunu ve değiştirip, dönüştürmek için gerekli olduğuna inanıyorum. Bugüne kadar böyle gelmiş olması yarın da böyle gitmesi gerek anlamına gelmesin. Değişim mümkün.” dedi.