Kaş’a İyi Haber: Otoban Projesi İptal

Yaklaşık 29 kilometrelik bir yayla alanını kapsayan "Kaş-Kalkan Otoyolu" projesine karşı dava açan STK'lar ve 77 köylünün mücadelesi sonuç verdi. Antalya 2. İdare Mahkemesi projenin iptaline karar verdi.

Antalya 2. İdare Mahkemesi, karayolları 13. Bölge (Antalya) Müdürlüğü’nce hazırlanan “Kaş-Kalkan Yolu” projesine karşı dava açan Kaş Turizm ve Tanıtım Derneği, Ankara Peyzaj Mimarları Odası ve 77 köylüyü haklı buldu.

29 kilometrelik bir yayla alanını kapsayan ve 4 adet viyadük ile 3 adet tünelin de dahil edildiği planın Türkiye’nin tek sürdürülebilir turizm mekanı olan Kaş’taki eko sistemi ve tarım faaliyetlerini tehdit ettiğini savunan Kaşlılar, mahkemenin iptal kararını memnuniyetle karşıladı.

“Bölgeyi göz ardı eden projelere güzel cevap”

Hukuki süreci yürüten Avukat Tuncay Koç, bianet’e yaptığı açıklamada “Daha önce alınan bir yürütmeyi durdurma kararı vardı, onda projenin bu haliyle yapılamayacağı vurgulanıyordu. Bu kararın desteklenmiş olması önemli, Bu karar mücadele eden Kaşlılar açısından çok sevindirici. Aynı zamanda bölgenin özelliğini göz ardı eden projelere karşı da güzel bir cevap. Kaşlılar adına sevinçliyiz” dedi.

Davacıların 28.7 kilometre uzunluğunda 2 gidiş, 2 dönüş olmak üzere 4 şeritli bölünmüş yol olarak yapılması planlanan ‘Kaş-Kalkan Yolu’projesine ilişkin olarak “Her şeyden önce alanda yoğun bir trafik olmadığı, Kaş Merkez İlçesi’nin nüfusunun 2015 yılında 9 bin 449, Kalkan’ın nüfusunun ise 3 bin 900 kişi olduğu, bu kadarlık bir nüfus için projedeki ifadesiyle 70 milyon liralık bir proje yapmanın israftan öte bir anlam taşımadığı; bu yolun flora ve faunanın tüm dengesini bozacağı, ekosistemin geri döndürülemeyecek şekilde bozaulacağı, ayrıca endemik tür olan Likya orkidesinin bu projeden doğrudan etkileneceği, alanda bulunan 3 adet tarihi SİT alanın etkileneceği, bölgede yaşayan ve nesli tükenmekte olan yaban keçisi ile tosbağanın (testudo graeca) habitat alanının daralacğı” yönündeki çekincelerini haklı buldu.

Antalya 2. İdare Mahkemesi 2018/255 sayılı kararında “Kaş-Kalkan Yolu” projesine ilişkin olarak verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına ilişkin Antalya Valiliği’nin 22/06/2017 tarihli ve 12371 sayılı işleminde hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin İPTALİNE 15 gün içerisinde Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere, oybirliğiyle karar verildi” ifadeleri yer aldı.

Karar dayanışma yürüyüşünde açıklandı

Pazar günü köylüler ve Kaş sakinleri dayanışma yürüyüşü düzenledi.

Otobanın iptaline ilişkin karar, 25 Mart Pazar günü, söz konusu otoyol projesine karşı yapılan dayanışma yürüyüşünde ilk kez duyurularak katılımcılarla paylaşıldı.

150’yi aşkın kişinin katıldığı etkinlikte yöre yurttaşları, Kaş ve Antalya’dan katılan STK’lar da yer aldı.

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ile yöre yurttaşlarının organize ettiği bu yürüyüş parkuru, planlanan Kaş-Kalkan otoyol güzergahının bir bölümünde, Çukurbağ köyünde gerçekleştirildi.

Katılımcılar, otoyolun biçip geçeği tarlalar ve ormanlar üzerinden yürüyerek doğanın, doğal ve arkeolojik sitlerin, köylerin ne denli etkileneceğini arşınlayarak tanık oldular.

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Genel Sekreteri Arkeolog Nermin Bayçında, Çevre Etki Değerlendirme yapılmadan hiçbir projeye izin verilmemesi gerektiğini ifade etti. ÇED’in kapsamına ve önemine değinen Bayçın, “Kıyıdan ve dağdan geçen mevcut 2 güzergah olmasına karşın, bunların iyileştirilmesi yerine tüm coğrafyayı tahrip edecek bu otoyol projesi anlamsızdır. Yeraltı sularının kaybından, hava ve toprak kirliliğine, insan ve diğer canlıların sağlığına, kültürel-arkeolojik değerleriyle birlikte tüm çevreyi, yaşam alanlarını tehdit eden projeden tümüyle vazgeçilmelidir” dedi.

Kaynak: Bianet