Munzur Özgür Akacak

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ve Munzur Koruma Kurulu çağrısıyla İstanbul’da bir araya gelen vatandaşlar, “Munzur’a dokunma! Munzur özgür akacak” diye haykırdı. Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF) ve Munzur Koruma Kurulu, Munzur vadisinde yapılması planlanan baraj ve HES’lere karşı yürüyüş düzenledi. Bazı Alevi kurumlarının, demokratik kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin de destek verdiği eyleme, bazı milletvekilleri de katıldı. İstanbul’un Kadıköy semtinde bulunan Süreyya Operası önünde toplanan eylemciler İskele Meydanı’na yürüdü.

Doğamıza Dokunma!

İskele Meydanı’nda DEDEF ve Munzur Koruma Kurulu adına basın açıklaması yapan Hasan Hayri Şanlı şunları söyledi: “Dersim son yılların en ağır ve yoğun saldırılarıyla karşı karşıya bulunuyor. OHAL koşullarını da kendine güç edinen hükümet ve sermaye, onca yargı kararlarına rağmen Konaktepe Barajı ve HES’ler için aldığı acele kamulaştırma kararlarıyla doğamıza ve yaşam alanlarımıza el koymak istiyor”.

Dersim’in yerel tarımı ve yaşam biçiminin ortadan kaldırılmak istendiğini ifade eden Şanlı “Topraklarımız kiralanma bahanesiyle altın tepside sermaye sahiplerine peşkeş çekiliyor. Dersim halkı olarak akıl, bilim ve izandan yoksun projelerin uygulayıcı ve sahiplerini bir kez daha uyarıyoruz. Sizlerin yaşam alanlarımızı yok edecek projelerinize Dersim’de yaşam hakkı tanımayacağız. Sularımıza, derelerimize, vadilerimize yapılan vahşi saldırıları durdurmak için ayaktayız. İnsanca yaşamı savunmak; emekçilerin, ezilenlerin yoksulların, kadınların, gençlerin, çevrecilerin, barış yanlılarının sesine ses katmak için ayaktayız” dedi.

Erol: “Munzura Sahip Çıkacağız”

Basın açıklamasının ardından söz alan CHP Tunceli milletvekili Gürsel Erol ise, Dersim topraklarının barışın, özgürlüğün toprakları olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bizim mevkimiz, makamız, ünvanımız ne olursa olsun parlamentoda görev yapan tüm Dersimli milletvekilleri olarak, bürokratik ilişkiler ile sorununun çözümü için ilgili girişimlerde bulunacağız. Eğer çözümü bürokratik ve siyasi yollarla bulamazsak önce parlamentoda oturma eylemi yapacağız. Sonra Dersim’e giderek Munzur’un kenarında oturma eylemine devam edeceğiz. Bu direniş içerisine Türkiye’nin her tarafında yaşayan Dersimlileri çağırıyorum. Hiç merak etmeyin sonuna kadar birlikteyiz. Siyasi düşüncelerimiz birbirinden farklı da olsa ayrışmak yerine ortak değerler üzerinde buluşacağız ve Munzur’a sahip çıkacağız”.

Ataş: “Çevre Komisyonu İşlevsiz”

HDP milletvekili Erdal Ataş ise, parlamentodaki Çevre Komisyonu’nun üyelerinin para için doğayı tahrip eden HES’lerle, barajlarla ilgili kararlar çıkarmak için yarıştığına dikkat çekti. Ataş “Bizim genel olarak yaklaşımımız bütün demokrasi mücadelesinin ortak mücadelemiz olduğunu kabul etmektir. Bunları birbirinden koparak sürdürmemiz başarısız olmamızın temeli olacaktır. Bu yüzden de en önemli alanlardan bir tanesi olan yaşam alanlarımızı korumada Munzur, Cerattepe, Kaz Dağları, Yeşil Vadi, Fırtına Vadisi, Hasankeyf ve aynı şekilde bunun dışında bulunan alanların tümü için ortak mücadele ile başarıya ulaşacağız. Asla sermaye kazanmayacak” dedi.

Konuşmaların ardından davul, gırnata eşliğinde halaylar çekilen eylem, “Munzur özgür akacak” sloganlarıyla sona erdi.