Seks İşçisi Mültecilerin Sorunları Raporlaştı

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nden Tolga Tuneli ile geçtiğimiz günlerde yayınladıkları Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeliler ve Seks İşçiliği” raporunu konuştuk.

Raporun amacı neydi nasıl ortaya çıktı?

Raporu, Kemal Ördekçi hazırladı. Derneğe çok sayıda seks işçiliği yapmış kişi başvuruyordu. Hem faaliyet alanlarımızı hem de nereden destek alabileceklerini öğrenmek üzere. Biz de gelen bu başvurulardan hareketle görüşmeler yapmaya başladık. İnsani yardım alanında çalışan bir sürü kurum var ama o kurumların bu alana değmeden çalıştığını biliyoruz. Kadın, çocuk, LGBT çalışılıyor ama seks işçiliği Türkiye’de çok çalışılan bir alan değil maalesef. Yurtdışında mülteci seks işçileri alanında çalışan birçok farklı ve kapsamlı kurumlar var. Rapor hazırlanırken, Adana Mersin, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Hatay, Eskişehir ve Ankara’da saha çalışması yaptık. Görüşmelerde onların hassasiyetlerini gözetmeye çalıştık. En büyük sıkıntı ise dil konusunda çıktı. Görüşmeler tercüman aracılığıyla yapıldı. Bir de sık yer değiştirdikleri için ulaşma konusunda sıkıntılar çektik. Bunun dışında ayrıca konu hakkında bilgisi olan kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler sağlık hizmetinde çalışanlar ve sivil toplum kuruluşları ile de görüşüldü.

Seks işçisi mültecilerin gündelik hayatta yaşadığı sıkıntılar nelerdir?

Bu araştırmayı yaparken gördük ki bu kişilerin ekonomik sorunları ve sağlık hizmetlerine erişememe problemleri var. Adalet ve sağlık sistemi konusunda da bilgi sahibi değiller. Müşterileri istemediği için birçoğu prezervatif kullanmıyor. Genel sağlık servisleri konusunda çok az bilgiye sahipler. Çoğu şiddet gördüğü durumda polise gidebileceğini bildiği halde çok azı polise gidiyor çünkü işlerinden olacaklarını düşünüyorlar. Ve bunu kaybetmek istemiyorlar çünkü tek geçim kaynakları bu. Aralarında trans kimliklerin de olduğu ülkesinde LGBT olup kimliğini özgürce yaşayamayan, Türkiye’de bunu yaşamaya başlayan ancak  bu kez başka tür kısıtlamalarla karşılaşanlar var. Hem yabancı düşmanlığı hem de Suriyeli olmak toplumda ki o ‘kötüyü tetikliyor. Raporda bu yönde yaşadıkları hak ihlallerine de geniş yer verildi. Suriyeli seks işçilerinin bu seçimlerinin başlıca sebeplerinin hayatta kalmak, ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu görüyoruz. İnsan kaçakçılarının zorlaması ve çocuklarının bakımları da diğer nedenler olarak ortaya çıkıyor.

Derneğe gelen talepler hangi yönde?

En çok üçüncü bir ülkeye geçiş için bilgi ve yardım talebi geliyor. Tabi derneğin böyle bir statüsü yok. Saha çalışmasını yürütürken derneğe daha fazla telefon ve başvuru ve ziyaret gerçekleşmeye başladı. Gelen ihtiyaç taleplerini bir şekilde karşılamamız gerekiyordu. Dernek ekonomik anlamda yardım yapmıyor ama yönlendirmeler yapıyor. Biz gerekirse kurumlarla aracı olup bir şekilde problemi halletmeye çalışıyoruz. Biz sivil toplum örgütü olarak bu insanlara nasıl destek ve yardımcı olabiliriz ve nerelere taşıyabiliriz konusunda da ilgili kurumlarla görüşmeler yapıyoruz. Temel bilgilendirme amacıyla cinsel sağlık, üreme sağlığı adlı kitapçıklarımızı Arapça’ya çevirdik.