Pülümür Bellek ve Kültürevi Projesi’nin Tanıtımı Yapıldı

Dersim Pülümür İlçesi ve Çevre Köyleri Yardımlaşma Derneği ile Pülümür Belediyesi’nin birlikte yaptıkları Pülümür Bellek ve Kültürevi Projesi’nin tanıtımı yapıldı. Dersim ve Pülümür yöresinde insan yaşamında kullanılan materyallerin sergileneceği Pülümür Bellek ve Kültürevi Projesi’nin tanıtımı 10 Şubat Cumartesi günü İstanbul Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Gecede hem projenin tanıtımı yapıldı hem de proje için gelir toplandı.

“Proje Müze Niteliğinde Olacak”

Tanıtım gecesinin açılış konuşmasını projenin ortaklarından biri olan Dersim Pülümür İlçesi ve Çevre Köyleri Yardımlaşma Derneği adına başkan Yılmaz Coşkun yaptı. Başkan Coşkun, “Bu etkinliğin amacı hem projeyi tanıtmak hem de elde edeceğimiz gelirle bellek evinin içine malzeme almak için katkı olacak” dedi.

Projenin Pülümür’ün tarihini, kültürünü anlatacağını belirten Coşkun, “Bu kültürün tanıtılması için yapılan binanın kaba inşaatı bitti. Pülümür Bellek ve Kültürevi’nde Dersim yöresiyle ilgili ne varsa işte, tarımda, evde kullanılan bütün materyaller olacak. Bu proje bir müze niteliği taşıyacak. Burada Dersim ve Pülümür’e ilişkin kültürel, sosyal ve tarihsel her şey yer alacak. Aynı zamanda bu proje geleceğe yönelik bir tarih çalışmasıdır” dedi.

“Ülkemizde kültür ve sanata önem verilmiyor”

Etkinliğinin konuşmacılarından biri de kendisi de Pülümürlü olan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’tı. Pülümür Bellek ve Kültürevi Projesi’nin Pülümür’e önemli bir katkı sağlayacağını dile getiren Kılıç, “Dünyanın neresinde olursa olsun insanlar kültür ve sanata önem verir. Ancak ülkemizde son zamanlarda kültür ve sanata önem verilmemektedir. Bu projeyi memleketimizde kültür ve sanat alanına yapılmış değerli bir katkı olarak görüyorum. Bu proje doğru bir proje, bu yüzden bu projeyi destekleyelim” dedi.

“Kültürel ve Tarihsel Belleğimizi Yarınlara Taşıyacağız”

Gecede konuşan Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun ise, “Yaşam koşulları bizi doğduğumuz, büyüdüğümüz ve çocukluğumuzun geçtiği yerlerden koparıp metropollerde yaşamak zorunda bırakmıştır. Ancak biz biliyoruz ki her ne kadar buralarda yaşamak zorunda kalsak da halen gönlümüz orada” dedi. Projenin, Pülümür Belediyesi ile Dersim Pülümür İlçesi ve Çevre Köyleri Yardımlaşma Derneği’yle beraber yaptıklarını dile getiren Tosun, “Proje bittiğinde Pülümür’e önemli bir merkez kazandırmış olacağız. Bu projenin diğer ilçe belediyelerimiz ve derneklerimize örnek olacağını düşünüyoruz. Pülümür Bellek ve Kültürevi’nde değerlerimizden, kültürümüzden, inancımızdan, yaşamımızdan kesitler olacak. Memleketinden uzakta yaşayan insanlarımız Pülümür’e geldiklerinde  Kültürevi’nde geçmişe dair izler bulacaklardır. Kültürümüz, tarihimiz burada yer alacak. Kültürel ve tarihsel belleğimizi yarınlara taşıyacağız.” dedi.

Tosun, projeye emek veren destek sunan herkese teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

“Dersim’e Yatırım Yapılmıyor”

Etkinlikte  konuşan Munzur Su AŞ. yönetim kurulu üyesi iş insanı Haydar Kaya, “Bir toplum eğer geçmişini geleceğe taşıyamaz, muhafaza edemezse o toplum geçmişini de unutur, dejenere olur. Bu nedenle Bellek ve Kültürevi projesi önemlidir. Bu projeyle belleğimizi korumuş olacağız” dedi.

Kaya, “Özel teşebbüs ve devlet Dersim’e yatırım  yapmıyor. Özel teşebbüs kâr amaçlı, devlet ise liberal bir politika ile yönetiliyor. Bizler dünyanın neresinde olursak olalım memleketimize sahip çıkmalıyız, yatırım yapmalıyız. Munzur Su olarak  Dersim’e yönelik projeleri her daim destekliyoruz. Bu proje memleketimize hayırlı olsun” dedi.

Pülümür Bellek ve Kültürevi Projesi’nin tanıtım gecesine Dersim dernekleri, sivil toplum örgütleri ve belediye başkanları katıldı. Yoğun ilginin olduğu tanıtım gecesinde Pülümür yöresine ait fotoğrafların olduğu sergi de yer aldı. Gece yerel sanatçıların verdiği konser ile bitti.