Haklara Destek II Başvurulara Açıldı!

17 Mayıs 2022
Hafıza Merkezi'nin  başlattığı Türkiye’deki hak temelli çalışan örgütler için finansal destek ve kapasite gelişimine katkı programı Haklara Destek II için başvuru süreci başladı. Başvurular 45 gün sürecek ve 30 Haziran saat 17:00’da sonlanacak.

Destek kapsamında, Türkiye’deki küçük ölçekli hak örgütleri ve taban örgütleri desteklenerek insan hakları ve katılımcı demokrasinin gelişmesine katkı sağlamak hedefleniyor.

Hibe dönemi yararlanıcı örgütlerle uygulamaya 1 Ocak 2023 tarihinde başlanıp 31 Aralık 2024’te bitirmek öngörülüyor. İki yıl boyunca eş zamanlı yürütülecek iki mekanizma olarak kurgulanan Haklara Destek II çerçevesinde, Türkiye’de yerleşik en az 40 hak örgütüne iki yıl süreyle toplam 1,800,000 Euro kurumsal hibe desteği sağlamayı ve programdan yararlanan hak örgütlerinin kurumsal gelişimine ve etkilerinin artmasına katkı verecek kapasite gelişim programı uygulamayı hedefliyorlar. Bu kapsamda başvuracak kurumlar programdan en az 25,000 Euro, en fazla 45,000 Euro hibe talep edebilir.

Haklara Destek; vakıf, dernek ve kar amacı gütmeyen kooperatifleri desteklemeyi hedefleyen bir destek programı. Bu kapsamda başvuru sahibi kurumun 1 Ocak 2021 tarihinden önce T.C. yasalarına göre, Türkiye’de kurulmuş ve burada yerleşik olması, 2020 yılı resmi finansal raporlarında, yıllık gelirinin 2,000,000 TL altında olması ve son iki yılda Türkiye’de insan haklarının geliştirilmesine katkıda bulunmak için en az bir faaliyet yürütüyor olması beklenir.

Programda, eşit muamele görme hakkının yerleşikleşmesi, demokrasinin gelişimi ve toplumda kutuplaşmanın önüne geçilmesi amacıyla ayrımcılık ve azınlık çalışmalarına dair faaliyetler yürüten hak temelli örgütlere öncelik verilecek. Ayrıca Doğu ve Güneydoğu illerinde kurulmuş ve faaliyet gösteren örgütlere de öncelik tanınması hedefler arasında yer alıyor.

Başvuru sürecine dair tüm detaylara haklaradestek.org üzerinden ulaşabilirsiniz.

Başvurular, web sitesinden erişebileceğiniz BELLEK Hibe Yönetim Sistemi (BELLEK) üzerinden Türkçe alınacaktır. Posta yöntemi ile gönderilen başvurular kabul edilmeyecektir.

Haklara Destek Başvuru Rehberi

Destek videoları

Finansal Başvuru Rehberi

Hibeden yararlanacak kurumlarla imzalanacak sözleşmeyi buradan inceleyebilirsiniz.

Başvuru için tıklayınız.