Din veya İnanç Temelli Nefret Suçları Bildirim Çağrısı

06 Nisan 2022
2021 yılı için din, inanç veya inançsızlık temelli nefret suçlarıyla ilgili izleme yapan İnanç Özgürlüğü Girişimi (İOG), raporlamayı geliştirerek savunuculuk faaliyetlerini güçlendirebilmek için nefret suçu bildirimleriyle ilgili bir form oluşturdu ve bir çağrı yayımladı. Siz de nefret suçu bildirimlerinizi form aracılığıyla İOG’a ulaştırabilirsiniz.

İnanç Özgürlüğü Girişimi’nin yürüttüğü izleme çalışmaları din, inanç veya inançsızlık temelli nefret suçlarını da kapsıyor. Nefret suçlarıyla mücadele için bu suçların görünürlüğünü artırmak amacıyla, Girişim Türkiye’de Din veya İnanç Temelli Nefret Suçları 2020 raporunu yayımlamıştı. Ayrıca raporlanan veriler uluslararası insan hakları izleme mekanizmalarıyla paylaşılarak önemli bir savunuculuk aracı olarak kullanılıyor.

Pek çok boyutu bulunan nefret saldırıların ortadan kaldırılması için din, inanç veya inançsızlık temelli nefret suçlarının izlenip raporlanmasına ve etkili bir şekilde soruşturulmasına, zarara ilişkin tazmin ve önlenmesine yönelik bütünsel bir yaklaşıma ve din veya inanç toplulukları ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliğiyle yürütülecek çalışmalara ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden İOG, din veya inanç toplulukları ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde, 2021 yılı için de din veya inanç temelli nefret suçlarıyla ilgili izleme yapmaya devam ediyor.

Sizler de haberdar olduğunuz, 2021 yılından yaşanan ve din veya inanç topluluklarını veya inançsızları hedef alan nefret suçlarıyla ilgili detayları İOG’a 20 Nisan 2022 tarihine kadar, buradaki form aracılığıyla iletebilirsiniz.

Formu kullanmadan da bildirimde bulunmak isterseniz kuruma ft@nhc.no adresinden nefret suçlarıyla ilgili detayları ulaştırabilirsiniz. Girişim, yalnızca 2021 için değil 2022 yılı için de izlemeyi sürdürüyor. Dolayısıyla form 20 Nisan tarihinden sonra da erişilebilir olacak.