Siber Şiddete Karşı Kadınların ve LGBTİ+’ların Güçlenmesi Projesi Eğitmen Eğitimi Çağrısı

Sivil Toplum Araştırmaları Derneği, Siber Şiddete Karşı Kadınların ve LGBTİ+’ların Güçlenmesi Projesi kapsamında Eğitmen Eğitimi düzenliyor. Son başvuru tarihi 24 Aralık 2021.

Sivil Toplum Araştırmaları Derneği, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın destekleriyle hazırladığı Siber Şiddete Karşı Kadınların ve LGBTİ+’ların Güçlenmesi Projesi ile kadınların ve LGBTİ+’ların dijital mecralardaki ifade özgürlüğü ihlali ve nefret söylemine karşı mücadele pratiklerini geliştirebilmeyi ve bahsedilen alanlarda kapasitelerini arttırabilmeyi amaçlıyor.

Proje ile dijitalleşmenin artması yüzünden sürekli saldırı altında olan kadınlar ve LGBTİ+’lar kendilerini ifade etme, haklarına sahip çıkma ve koruma yetisine sahip olmaları hedefleniyor. Bu kapsamda, eğitmen eğitiminde iifade özgürlüğü, dijital haklar, siber şiddet kavramı ve siber şiddetle mücadele yöntemleri uzmanlar tarafından katılımcı gruplarla yaygın eğitim yöntemleri ile aktarılması amaçlanıyor.

  • Proje çerçevesinde Türkiye’nin 7 bölgesinden 3 genç kadın ve/veya LGBTİ+’nın katılımı ile toplamda 21 katılımcı Eğitmen Eğitimi’ne dahil olacak.
  • Ocak 2022-Mart 2022 ayları arasında üç ay sürecek Çevrimiçi Eğitmen Eğitimi’nde uzmanlarca katılımcı yöntemlerle hazırlanmış 7 ayrı modül gerçekleştirilecek.
  • Haftanın belirli gün ve saatlerinde sırayla verilecek modüller sayesinde Eğitmen Eğitimi’ne katılan 21 katılımcı siber şiddetle mücadele ve dijital haklar konusunda uzmanlaşacaklar.
  • Eğitmen Eğitimi’ni tamamlayan katılımcılardan öğrendikleri ve edindikleri donanımı, yaygın eğitim metotları ile projenin sonraki aşamasında yerel çevrimiçi atölyeler yoluyla yaygınlaştırması beklenecek.

Planlanan Modüller 

  1. Modül 1/ 1 Gün: Açılış ve Takım Kurma
  2. Modül 2/ 2 Gün: Siber Şiddete Giriş
  3. Modül 3/ 2 Gün: Dijital Haklar ve Savunuculuk
  4. Modül 4/ 2 Gün: Aktivizm ve Dijital Araçlar
  5. Modül 5/ 1 Gün: Yaygın Eğitim Metotları
  6. Modül 6/ 5 Gün: Yarı-yapılandırılmış Eğitim Simülasyonları
  7. Modül 7/ 1 Gün: Kapanış Etkinliği & Eğitmen Eğitimi Değerlendirmesi

Katılımcılardan öncelikli beklenti Eğitmen Eğitimi’ndeki tüm modülleri eksiksiz bir biçimde tamamlamaları (Eğitmen Eğitimi’ne %80 katılım zorunluluğu bulunuyor) ve Eğitmen Eğitimi sonrasında ikişerli ekipler halinde kendi yerellerinde en az 10 kişilik gruplarla çevrimiçi atölyeler gerçekleştirmeleri.

Böylelikle 7 bölgeden yaklaşık 100 genç kadın ve LGBTİ+ ile siber şiddetle mücadele ve dijital haklar konusunda bir araya gelerek kapasitelerinin güçlendirmiş olmasına katkı sunulacak.

Katılım Koşulları

  • 18-30 yaş arasında genç bir kadın ve/veya LGBTİ+ hakları savunucusu olmak ;
  • Siber şiddetle mücadele, dijital haklar aktivizmi alanında gönüllü eğitmen olmak istemek.

Başvuru

  • Projeye dahil olmak için buraya tıklayarak başvuru formunu 24 Aralık 2021 Cuma günü saat 17:00’a kadar doldurabilirsiniz.
  • Eğitimler her hafta 1 gün 3’er saat olarak planlandı.
  • Katılımcıların ve uzmanların takvimlerine göre değişiklik gösterebilir.
  •  Proje Ekibi, başvuru formlarını bölgesel dağılım kriteri üzerinden eşitlik sağlama ilkeleriyle değerlendirecek.