Avrupa Konseyi Türkiye’ye Yönelik İhlal Prosedürü Başlattı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala'nın serbest bırakılması kararını uygulamayan Türkiye’ye yönelik ihlal prosedürü başlatacağını duyurdu.

Bakanlar Komitesi yaptığı açıklamada, Osman Kavala’nın tutukluluğunun AİHM tarafından tespit edilen ihlallerin devamı olduğunu hatırlatıyor ve derhal serbest bırakılmasını istiyor. Komite, karara uyulmaması halinde ihlal prosedürlerinin başlatılacağını da belirtiyor.

Kavala’nın 18 Ekim 2017’den bu yana sürekli tutuklu kalmasından, yerel mahkemeler ve AİHM’nin kararlarının dikkate alınmamasından, yetersiz bulunan kanıtlara rağmen yeni kovuşturulmalar açılmasından derin üzüntü duyulduğu belirtilen açıklamada, bu uygulamaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) 46/1. maddesi uyarınca Mahkemenin kararına uyma yükümlülüğünün ihlali ve kabul edilemez olduğu vurgulanıyor.

Komite, Osman Kavala’nın serbest bırakılmaması halinde AİHS 46/4. maddesi kapsamındaki ihlal prosedürleri de dahil olmak üzere, elindeki tüm araçlarla kararın uygulanması noktasında kararlı olduğunu da hatırlatıyor.

Eylem Planı Olumlu Ama Yetersiz

Türkiye İnsan Hakları Eylem Planı’nda yargı bağımsızlığını güçlendirmeyi amaçlayan hedefleri olumlu bulduğunu belirten Komite, yargının yürütme organının uygunsuz etkisinden korunmasına ilişkin olarak Mahkeme tarafından belirlenen temel sorunları ele almakta yetersiz kaldığını vurguluyor. Ve bu nedenle yetkilileri özellikle Hakimler ve Savcılar Konseyi’nin yapısal bağımsızlığına ilişkin olarak ilgili Avrupa Konseyi standartlarından ilham alarak somut önlemler almaya davet ediyor.