“Hikayelerle Yaşlılık Halleri”

Sosyal hizmet uzmanı Şadiye Dönümcü, Hikayelerle Yaşlılık Halleri çalışmasında yaşlılığa dair teorik bilgi ve kahramanları yaşlı insanlar olan -portre- hikayelerine yer veriyor.

Hikayelerini Şadiye Dönümcü’nün  yazdığı, tiyatro sanatçısı Hülya Savaş’ın seslendirdiği, yönetmenliğini Ebru Baran’ın yaptığı  “Hikayelerle Yaşlılık Halleri” çalışması, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı (4. Dönem) desteğiyle hayata geçti. Ve çalışma Dönümcü’nün, yine Sivil Düşün Programı (3. Dönem) desteğiyle hayata geçirdiği “yaşlıyımhaklıyım” web sitesinde yayımlanıyor. 

Şadiye Dönümdü13 videodan oluşan çalışmada Şadiye Dönümcü, hayatında tanıdığı, gözlemlediği insanlardan esinlenerek veya kurgulayarak, didaktiklikten kaçınarak mesaj veren sade, kolay anlaşılır bir dille ve genellikle “ben” diliyle yazdığı ve yaşlılığı anlattığı hikayelere yer veriyor. Dönümcü, bu portre hikayelerle huzurevinde kalan, evinde yalnız yahut çocuklarıyla yaşayan, bakım, fiziksel, sosyal yahut psikolojik sorunları olan, yakınlarıyla yahut bakım verenleriyle problem yaşayan yaşlıların hikayeleriyle; akranlarının ve yaşlanmakta olanların yaşamına dokunabileceğini, yaşlıların yakınlarına, bakım verenlerine ve hizmet edenlerine ayrıca bu döneme dair bilgilenmek isteyenlere yardımcı olabileceğini düşünüyor. Yaşlılığa dair rehber nitelikli bu çalışmanın, yaşlıların dijital (bilgi-kültür) haklarını kullanarak internet yoluyla gelişme hakkını kullanmasına da katkı sağlayacağını düşünüyorum“ diyor ve ekliyor Dönümcü: “Bir nebze de olsa ‘yüreği darda, gönlü bozgunda’ olan yaşlıların kısık olan sesini duyurmaya, yaşam alanlarını genişletmeye, yaşlı hakları konusunda farkındalık çalışmalarına katkı vermeye yararı olacağını düşünüyorum.”

Videolara ve detaylara www.yasliyimhakliyim.com web sitesinden, Youtube kanalından ulaşmak mümkün.