Dünyadan Örneklerle Yaşlı LGBTİ+ Hakları ve Örnek Uygulamalar

17 Mayıs Derneği'nin ILGA Europe desteğiyle gerçekleştirilen “Yaşlı LGBTİ+’lar Projesi"nin bir parçası olarak hazırladığı “Yaşlı LGBTİ+’ların Hakları ve Sorunları ile Dünyadan Örnekler Çalışma ve Araştırma Raporu” kitabı yayınlandı. Proje ve bu rapor ile, Yaşlı LGBTİ+’ların hakları ve sorunlarına dair kaynak metin üretilmesi ve yol haritası belirlenmesi hedefleniyor.

Türkiye’de yaşlanan ve yaşlı LGBTİ+’lara dair yapılan ilk çalışma olduğu belirtilen raporda, eşit yurttaşlık ilkesi gereğince yaşlı LGBTİ+’ların yerinde ve sağlıkla yaşlanmasını sağlayabilecek tavsiyelere yer veriliyor.

17 Mayıs Derneği’nin raporda, yaşlıların hayatlarını haklarına uygun olarak sürdürmelerinde tek beden herkese uyar yaklaşımı yerine, kişilerin bireysel özelliklerine odaklanılması, yaşlıların gündelik yaşama katılımı ve sosyal ilişkilerini sürdürebilmesi konusunda etkileşimde oldukları yapısal çevrenin erişilebilirliğinin nasıl sağlanabileceğinin aktardığı belirtilerek, ” Tüm kullanıcıların ihtiyaçları, beklentilerini ve tahayyüllerini odağına alan, bağımsız ve eşitlikçi kullanıma yönelik planlama ve tasarımın yaşam pratiklerine etkilerini değerlendirmiştir. Arkadaş bağları, hayatla bağı koparmama, aktif etkinliklere katılmanın yaşlıyken önemli olduğundan yola çıkarak Türkiye’de ileride yapılabilecek çalışmalara ilham verebilmesi için, dünyadan pek çok LGBTİ+ dostu veya LGBTİ+’lara yönelik hizmet sağlayan yaşam merkezleri ve örgütlere dair örnekleri sağlamıştır. 17 Mayıs Derneği, proje kapsamında düzenlediği online etkinliklerde hukuk, HIV ve AIDS, insan hakları, kooperatifleşme, sosyal politikalar ve sosyal hizmet alanlarını değerlendirmeye almış ve bu alanlardaki sorunlara ve yapılabilecek girişimlere ışık tutmaya çalışmıştır.” deniliyor.

17 Mayıs Derneği ve Kaos GL ortaklığında hazırlanan “Yaşlı LGBTİ+’ların Hakları ve Sorunları ile Dünyadan Örnekler Çalışma ve Araştırma Raporu”nun Türkçe versiyonuna buradan, İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.