Açık Radyo 25 Yaşında!

Sivil Sayfalar, Kültürhane Mersin ve ÇİTTA Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri işbirliği ile hazırlanan Caretta Ekolojik Ahval’in bu haftaki programında Açık Radyo Açık Yeşil ekibini konuk ediyoruz. Ömer Madra ve Ümit Şahin ile 25. yaşını 13 Kasım’da kutlayan Açık Radyo’yu, her Çarşamba 10:30’da fm 95.0 bandı ile acikradyo.com.tr’den dinleyicileriyle buluşan Açık Yeşil’i ve Kainatın Tüm Seslerine, Renklerine ve Titreşimlerine Açık Radyo’nun hayatımıza kattıklarını konuştuk.

Radyo fikrinin oğlu Cem Madra’dan geldiğini ifade eden Ömer Madra, esin kaynaklarının ise Antoine de Saint-Exupéry’in ‘Gece Uçuşu’ kitabındaki uçağı düştükten sonra yaşamak zorunda kaldığı ıssız yerde tek iletişim kaynağı radyo olan kahraman olduğunu ifade etti. 26 sene önce tuttuğu fihristinde yer alan tanıdıklarına A harfinden başlayarak bu radyo fikrini açtığını, daha H harfine yeni gelmişken Açık Radyo’nun kurulduğunu aktaran Madra, “Kendimi öteden beri bir 68’li olarak sayıyorum ve o yaşta da kaldım aslında. 68 hareketindeki en etkili araç sanıyorum radyo idi. Ben, Neşet Ertaş’ın programını da aslında rock’n roll dinleyicisi olsam da Ankara Radyosu’ndan dinlerdim. Onu bir çeşit Türk blues ustası da sayabiliriz. Özel radyolar kurulmaya başladığın esnada oğlum Cem Madra’nın önerisi ile bu düşünceyi arkadaşlarıma açtım. Çok büyük bir ilgi oldu bu düşüncemize ve adı Açık Radyo olsun dedik” şeklinde konuştu.

2008 Mayıs’ından bugüne devam eden Açık Yeşil’i Ömer Madra ile birlikte hazırlayıp sunan Ümit Şahin ise doktora yıllarında, o dönem test yayınına başladığı günden itibaren Açık Radyo’yu dinlediğini söyledi. 2005’te Agora Yayınları’ndan Osman Akınhay’ın önerisi ile iklim krizine yönelik bir söyleşi kitabı için Ömer Madra ile görüştüklerini dile getiren Şahin, 2007’de yayımlanan “Neden Daha Fazla Bekleyemeyiz: Küresel Isınma ve İklim Krizi” kitabının akabinde ise Madra’nın önerisi ile Açık Yeşil macerasının başladığını sözlerine ekledi.

Caretta Ekolojik Ahval’i hazırlayan ve sunan Alper Tolga Akkuş ise, Açık Radyo’ya dair anımsadığı bir anekdotu; “Dinleyici Destek Günlerinden birinde Ayşe Buğra radyo ile nasıl tanıştığını şu sözlerle paylaşmıştı. Açık Radyo, Charles Bukowski’nin “Kasabanın En Güzel Kızı” öyküsünü yayın sırasında okuyunca o dönemin sansür komisyonu radyoyu 15 günlüğüne kapatır. 15. günün son saatlerinde o sırada masası başında çalışmakta olan Buğra, gece yarısına çok az vakit kala 94.9 frekansını yasak sonrası nasıl bir şekilde başlanacağını merak ederek açar. Saatler 00:00 olduğu ve Açık Radyo yayına geçtiğinde çalan parça ise, “Ayılana gazoz, Bayılana limon”dur. Ayşe Buğra, o an Açık Radyo’nun kendi radyosu olduğunu fark eder” sözleri ile aktardı.