Selin Ardı Kadın

Selin Ardı Kadın, son yıllarda sıkça yaşanan sellerin, kadınların gündelik hayatındaki etkilerine; Düzce ve Adanalı kadınların deneyimleri üzerinden odaklanıyor.

Meteorolojik gözlemler, Türkiye’de fırtına, sel, aşırı yağış ve don sayısının giderek arttığını ortaya koyuyor. Emine Uçak Erdoğan’ın yapım ve yönetimini üstlendiği Selin Ardı Kadın, 2019 yılında büyük sel felaketlerinin yaşandığı Düzce ve Adana’da kadınların yaşadıklarına odaklanıyor.

Çalışmanın odağındaki kadınlardan bir kısmı da; Çukurova’da su kanallarına yakın bölgelerde çadırlarını kurmak zorunda kalan mevsimlik tarım işçileri… Sık sık su baskınlarına maruz kalan mevsimlik tarım işçisi kadınların yaşadıkları; bölgede saha çalışması yapan Kalkınma Atölyesi uzmanları tarafından da değerlendiriliyor. Psikolog Nevin Küçük, sellerin travma boyutuna odaklanırken, saha direktörü İhsan İznebioğlu, kadınların yaşadıkları mağduriyetleri dile getiriyor.

Selin gündelik hayatına maliyetlerini ve kadınların yaşadıkları maddi manevi travmalara odaklanan çalışma; şehirlerin alt yapılarının iklim krizinin etkilerine göre yeniden yapılandırılmasının önemine de vurgu yapıyor. Selin Ardı Kadın, Impact Hub İstanbul, ABD İstanbul Konsolosluğu işbirliğiyle yürütülen Project Zoom kapsamında desteğiyle hazırlandı.