Prof. Dr. Levent Kurnaz ile Türkiye’nin İklim Değişikliği Karnesi

Sivil Sayfalar, Kültürhane Mersin ve ÇİTTA Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri işbirliğinde Alper Tolga Akkuş tarafından hazırlanıp sunulan Caretta Ekolojik Ahval adlı yeni podcastimiz bu bölümünde Prof. Dr. Levent Kurnaz ile gezegenimizin karşı karşıya kaldığı en büyük tehdidi, ‘İklim Krizi’ne odaklanıyor.

iklim değişikliğiTürkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele kapsamında Avrupa Birliği ülkelerinin hayata geçirdiği “azaltım” sürecinden ziyade, krizi daha keskin yaşaması muhtemel ülkelerin yapması gereken “uyum” bazlı projelere ağırlık vermesi gerektiğini ifade Prof. Dr. Levent Kurnaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile gerçekleştirdiği toplantıya atıf yaptı. Ülkenin narenciye ihtiyacının %46’sının Mersin ve çevresi tarafından karşılandığını ifade eden Kurnaz, ülke genelinde iklim krizinin öncelikli sorun olarak görülmediğini ancak narenciye üreticilerinin bu sorunu en başa koyduklarını söyledi.

İklim için mücadele eden ve Greta Thunberg’in önderliğinde tüm dünyada yankı bulan gençlik hareketine de değinen Levent Kurnaz, gençlerin bütün eylemlerine katıldığını, asıl değişimi yaratacak olanın ise iktidarda bulunanlar olduğunu kaydetti.

ABD’deki değişime, Trump’ın yerine Biden’ın başkan seçilmesine de değinen Prof. Dr. Kurnaz, “Ha Trump olmuş ha Biden. Karbon hesabında almamız gereken tek kıstas var, o da “Ne kadar tüketiyorsun?” hesabıdır. ABD ve AB kendi karbon salınımını az göstermek için diğer ülkeleri kullanıyor. Biden’in gelmesi ısınmayı 3 santigrattan 2.8’e çeker, bizimse ısınmayı 3’ten 1,5’a çekmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.