Yerel Yönetimlerin Pandemiyle Mücadelesi (3)
Ortak Akılla Hareket Eden Kent: Gaziantep

Yerel Yönetimlerin Pandemiyle Mücadelesi adlı dosyada bugün Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni ele alıyoruz. İstanbul ve İzmir’den farklı olarak kentin yerel yöneticisi bir kadın ve eski bir bakan: Fatma Şahin. Gaziantep yerelinde Koronavirüsle mücadele kapsamında yürütülen uygulamalarda en dikkat çeken husus,  yerel yönetim ve valilik arasında sıkı bir işbirliği mekanizmasının kurulmuş olması. Başkan Şahin’in “Ortak Akılla Hareket” olarak nitelendirdiği bu yaklaşım, valilik ile büyükşehir belediyesinin salgınla mücadelede aldığı tedbirler ile yürütülen bağış ve diğer tüm yardım faaliyetlerinin koordineli şekilde yürütülmesini sağlıyor.   

Birkaç gün önce TBB ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) arasında düzenlenen COVID-19 Uygulamaları Hakkında Deneyim Paylaşımı Toplantısı’nda TBB Başkanı sıfatıyla konuşan Fatma Şahin, Koronavirüs salgınıyla mücadelede en büyük görevin yerel yönetimlere düştüğünü ve Türkiye’de tüm belediyelerin bu konuda “çok yoğun ve olağanüstü çalıştığını” söyledi. Şahin’in salgınla baş etme sürecinde ekonomik kalkınmadan ziyade insani ve çevresel kalkınmanın daha önemli olduğunun anlaşıldığını belirtmesi, COVID-19 ile mücadelede yerel bir yönetici olarak yaklaşımını göstermesi açısından önemliydi.   

Fatma ŞahinKoronavirüs ile mücadele kapsamında faaliyete giren web sitesinde, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortak akılla hareket eden bir kent olarak, valiliğimiz koordinesinde, gönüllü kuruluşlar, STK’lar ve bütün kamu kurumları birlikte hareket ederek her türlü önlemi almaya çalışıyoruz.” ifadeleri yer alıyor.   

İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin yürüttüğü bağış kampanyaları ile başlayan tartışmalar sonrasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yaparak, Milli Birlik ve Dayanışma kampanyası başlamadan 15 gün önce kentte hayata geçirdikleri kampanyayı sonlandırdı; geçen süre zarfında toplanan nakdi bağışları Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hesabına yatırdıklarını açıkladı.  

Koronavirüs ile mücadele kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamalarını ve Başkan Fatma Şahin’in kadın yerel yönetici olmasının nasıl bir fark yarattığını Belediyenin Basın-Yayın Müdürü Hüseyin Akay ile konuştuk. Gazi şehrin mayasında yardımlaşmak var” diyen Akay, Başkan Şahin’in kadın yerel yönetici olarak meselelere “anne şefkatiyle” yaklaşmasının farkını vurguladı. 

“COVID-19 İle Mücadelede İlklerle Ön Plana Çıkan Yerel Yönetim” 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, COVID-19 ile mücadele kapsamında hayata geçirdiği faaliyetleri özetler misiniz? Bu mücadele kapsamında, bir strateji ve eylem planı hazırladınız mı?

Hüseyin AkayBelediyemiz COVID-19 ile mücadelede ilklerle ön plana çıkan yerel yönetim oldu. 2 ayaklı mücadelede yayınlanan genelgeler doğrultusunda, hem dezenfekte ve temizlik çalışmalarını sıklaştırdık hem de sosyal desteklerle vatandaşa hizmet götürmeye devam ediyoruz. Belediye bünyemizde yer alan şehrin göz bebeği olarak adlandırılan GASMEK’te (Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları ) Sağlık Bakanlığı standartlarına uygun günlük 15 bin maske üretiliyor. Üretilen maskeler, halka ücretsiz olarak dağıtılıyor. Bu çalışmayla Türkiye’de ilk maske üreten yerel yönetimi olduk.

Ayrıca Belediyemiz örnek bir uygulama başlatarak, tramvay ve bünyemizde bulundurduğumuz otobüsler başta olmak üzere bütün toplu taşıma araçlarına yönelik düzenli yapılan dezenfekte çalışmalarının yanı sıra “Sosyal Mesafe Şeritleri” çekmeye başladık.

Ayrıca bir ilk olarak şehirdeki bütün taksi durakları ve taksilerin temizliğini de üstlenirken işçi servislerinin de her gün 6 saat süren yoğun bir çalışmayla araç içlerinin dezenfektesini insan sağlığını zarar vermeyen Sağlık Bakanlığı ruhsatlı ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) onaylı ürünlerle yapıyoruz.

Kent genelinde özellikle kenar mahalle ve köylerde Gaziantep’e özgü yeşil sabun ve çamaşır suyu dağıtımı yaptık. Öte yandan, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge gereğince Koronavirüse karşı alınan önlemleri kapsamında, kapatılma kararı alınan belediye ve belediyeye bağlı çalışan şirketlerin işletme sahiplerinden geçici bir süreliğine kira alınmayacağını açıklayan ilk belediyelerden biri olduk.

Sağlık Bakanlığı’nın evde kalınması çağrısı üzerine, öncelikle okulları tatil olan çocukların evde boş zamanlarını değerlendirmesi için yeni çalışmalar ürettik. Millî Eğitim Bakanlığı onaylı 200 bin adet yüz temel eserin, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine dağıtımına başladık. Okul öncesi çocuklar içinse boyama kitabı ve puzzle temin ettik. Büyükleri de unutmayarak, “Spor Kenti Gaziantep” çerçevesinde her eve satranç takımı vererek ailece spor yapılmasını hedefledik.

İçişleri Bakanlığı’nın 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunanlar için uygulamaya koyduğu, sokağa çıkma yasağı genelgesi sonrası harekete geçerek, gelen talep doğrultusunda, yasak yüzünden alışverişe çıkamayan yaşlılara, sıcak yemek ve ekmek dağıtımına başladık. Durumu olmayan yaşlılara da 1 ay yetecek kuru gıda yardımı sağladık.

Teknolojik alt yapımızı da yeniden düzenleyerek, hem vatandaşlarımızın hem de belediye personellerimizin yaşamını kolaylaştırarak enfekte olma riskini önleyecek Online Erişim ve Uzaktan Eğitim Eylem Planı’nı uygulamaya koyduk.

Koronavirüs ile mücadele açısından Gaziantep Belediye Başkanı’nın bir kadın olması kentte bir fark yaratıyor mu? 

Başkanımız Fatma Şahin, yaptığı tüm işlere bir anne şefkatiyle yaklaşıyor. Hem Korona ile mücadele hem de diğer tüm faaliyetlerinde ve çalışmalarında bu anne şefkatini görebiliyoruz. Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın “Gaziantep’in estetiğine, temizliğine kadın elinin değmesi fark edilmiş” sözleri o dönemden bu yana hatırda kalmıştır. 

Koronavirüs ile mücadele kapsamında yürüttüğünüz faaliyetleri, hangi birim koordine ediyor? Yeni bir birim kurdunuz mu?

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortak akıl hareket ediyor; tüm çalışmalar valilik koordinasyonu ile yürütülüyor. Tüm krizlerde olduğu gibi Koronavirüs ile mücadelede de ortak akıl hakim Tüm yardım ve desteklerimiz Gaziantep Valiliği koordinasyonunda gerçekleşiyor.

“Tüm Çalışmalar ve Yardım Faaliyetleri Valilik Koordinasyonunda”

Merkezi idare Korona mücadelede yerel yönetimlere nasıl destek veriyor? Diğer belediyeler ile iş birliği içinde yürüttüğünüz faaliyetler var mı? 

Yayınlanan genelgeler doğrultusunda bütün ekiplerimizi salgına karşı mücadelede adeta seferber ettik. Valilik koordinasyonunda şehirde bulunan bütün kurumlarla koordineli olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

COVID-19 mücadelesinde, yürüttüğünüz bağış kampanyasını sürdürüyor musunuz? Bağış yapmak isteyenler ile yardım almak isteyenleri buluşturmak için bir uygulamanız var mı?

 Tüm yardım faaliyetleri, Valilik üzerinden yürütülmekte.  

Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe belediyeleri ile koordineli olarak hangi çalışmaları yürütüyorsunuz?

COVID-19 kapsamında alınan tedbirler kapsamında birlik ve beraberlik içerisinde bütün çalışmalarımızı yürütüyoruz. İlçe belediyelerimiz ile koordineli hareket ediyoruz.

Eleştirel bakmanızı istersem, Gaziantep ve genel olarak Türkiye’de yerel yönetimleri Koronavirüs ile mücadelede nasıl değerlendirirsiniz?  

Küresel bir sorunla ulusal bir mücadele içerisindeyiz. Başta Türkiye olarak bu salgın diğer ülkelerde ortaya çıktığı andan itibaren, bu konuyu ciddiye alarak tedbirlerimizi almaya başladık. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda ilimizde de panik olmadan gerekli bütün tedbirleri önceden aldık. 

Sürecin uzaması durumunda, gelecek aylarda neler yapmayı planlıyorsunuz?  

Bakanlıklarımızca alınacak tedbirler kapsamında çalışmalarımıza aynı hızla devam edeceğiz. Sürecin uzamamasını temenni ederek, sağlıklı günlerimizin bir an evvel gelmesini diliyorum.

Diğer kent belediyelerinin uygulamalarını takip ediyor musunuz? Türkiye’de ve küresel düzeyde ilham aldığınız yerel yönetimlerin iyi uygulama örnekleri var mı?

Tabi ki tüm dünyada alınan önlemleri takip ediyoruz. Diğer illerdeki belediyelerimizi de takip ediyoruz. Bu süreçte ilkleri uygulayan bir belediye olarak var gücümüzle hizmet etmeye ve tedbirler almaya devam ediyoruz.

“Gazi Şehrin Mayasında Yardımlaşmak Var”

Gaziantep yereline özgü, hangi koşullar sizin Korona ile mücadelenizi zorlaştırıyor ya da kolaylaştırıyor?

Bizim bölgemiz, bizim şehrimiz, öyle güzel bir bölge, öyle bereketli bir toprağa sahip ki, bağışıklık sistemi açısından destekleyici bütün ürünleri burada bulabilirsiniz. Bu da bize büyük bir avantaj sağlıyor. 

Sivil toplum kuruluşları ve gönüllü oluşumlar ile temas ve iş birliğiniz var mı? STK’lara bir çağrınız var mı?

Bu Gazi şehrin mayasında yardımlaşmak var. Gönül seferberliği için çağrı yapmaya gerek kalmadan bütün kuruluşlarımız, esnaflarımız canla başla ellerinden gelen mücadeleyi veriyor.

Sosyal girişimler ve diğer gönüllü oluşumlar ile iş birliği yapma planlarınız var mı?

Gaziantep ortak akılla hareket eden bir kent olarak, valiliğimiz koordinesinde, gönüllü kuruluşlar, STK’lar ve bütün kamu kurumları birlikte hareket ederek her türlü önlemi almaya çalışıyoruz.

Yurttaşlar size nasıl ulaşabilir? Hem size yardım etmek, hem sizden yardım almak anlamında doğrudan hangi birimize ulaşabilirler? Neler yapabilirler?

0342 153 00 00 numaralı Whatsapp hattı üzerinden ekiplerce talepler kayda alınarak her türlü gıda, temizlik vs. ihtiyaçlar, ilgili adreslere gidilerek karşılanıyor.

 Gaziantep ve diğer kentlilere bir mesajınız var mı?

Küresel bir sorunla ulusal bir mücadele veriyoruz. “Panik yok, tedbir var” diyoruz.

Dosyanın tüm yazıları için buraya tıklayınız.