İNGEV’in ”Kirli ve Özgür: Sosyal Medya Güven Araştırması” Sonuçlandı

İnsani Gelişme Vakfı İNGEV TAM’ın Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile hazırladığı sosyal medya güven araştırması sonuçlandı. Sonuçların sosyal medyaya yakıştırılabilecek en uygun tanımlaması “kirli ve özgür” olması!

Araştırma sonuçlarına göre toplumun %56’sı sosyal medyayı “özgür haber alma kaynağı” olarak tanımlarken %61’i ise sosyal medyanın “yalancı hesaplarla dolu” olduğunu düşünüyor. ”Herkesin haberi kendine” gibi bir “post truth” dönem gerçeğine de işaret eden araştırma, toplumun üçte birinin sosyal medyadan aldıkları habere kendi düşüncelerine uygunsa güvendiğini gösteriyor.

Toplumda geleneksel ve dijital haber alma mecralarına güvenenler yüzde 40’ı bile bulmuyor. Ancak, geleneksel mecralar güven açısından sosyal medyanın bir adım önünde.

Araştırma, Türkiye’de her dört kişiden sadece biri sosyal medyada aktif kullanıcı durumunda olduğunu gösteriyor. Çoğunluğun pasif takipçi olması etkileşimlerin de düşük olmasına yol açıyor. Sosyal medya “bilgi almak” veya “bilgiyi teyit etmek” amaçlarıyla kullanıyor.

Araştırma çerçevesinde Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu’nun yazdığı değerlendirmeye ulaşmak için tıklayınız. *

Basın bültenine ulaşmak için tıklayınız.

Araştırma Raporuyla ilgili bilgi ve sorularınız için can.cakir@ingev.org