DAFNE ve EFC “Avrupa Hayırseverlik Bildirisi”ni İmzalamaya Davet Ediyor!

İstisnai durumlar istisnai önlemler gerektirir. COVİD-19 salgınının etkisi, hem bireysel hem de örgütsel düzeyde gerçek bir Avrupa dayanışması ve işbirliği gerektiren benzeri görülmemiş bir kriz yarattı. Sivil toplum örgütleri, grupları desteklemek ve toplumdaki en savunmasız kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için hayati bir çalışma yürütüyor. COVID-19 salgını halihazırdaki toplumsal sorunları derinleştirmenin yanı sıra, gelirleri ve gönüllü desteği giderek azalan Sivil Toplum Kuruluşları’nın yanıt vermek zorunda olduğu yeni bir mesele olarak karşımızda duruyor. 

Tüm bu zorluklar sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını ve sektörün COVID-19 kriziyle hayatta kalmasını desteklemek için “Avrupa hayırseverlik ekosistemi”nden daha fazla esneklik ve anlayış gerektiriyor. 

hayırseverlik bildirisi

DAFNE ve EFC “Avrupa Hayırseverlik Bildirisi”ni imzalamaya davet ediyor!

Sivil toplum kuruluşlarının yeni Koronavirüs COVID-19 ile olan imtihanında Avrupa’nın önde gelen iki sivil toplum kuruluşu olan DAFNE (Donors and Foundations Networks in Europe) ve EFC (European Foundation Center) Avrupa’da aktif olan tüm fon sağlayıcıların imzalarına açık bir dayanışma ve destek beyanını ortaklaşa koordine ediyor.

DAFNE ve EFC, COVID-19 salgınının Avrupa ve dünyadaki sivil toplum kuruluşları ve STK’lar üzerinde benzeri görülmemiş bir etkisi olacak istisnai bir olay olduğunu kabul ederek Avrupa Hayırseverlik Bildirisi’ni imzalamaya davet ediyor. 

“Bu büyük imtihanda yan yana durmalıyız ve bu dünya çapındaki krize karşı Avrupa’nın dayanışma ruhunu geri getirmeliyiz.”

Avrupa Hayırseverlik Bildirisi

Biz, bu belgeyi imzalayan sivil toplum kuruluşları, COVID-19 salgınının, Avrupa çapında ve tüm dünyada sivil toplum örgütleri ve STK’lar üzerinde benzeri görülmemiş bir etkiye sahip olacak istisnai bir olay olduğunu kabul ediyoruz. Bu dünya çapındaki krize karşı Avrupa’nın dayanışma ruhunu geri getirerek, karşı karşıya geldiğimiz bu sınav süresi boyunca bir arada durduğumuzun güvencesini sunmak istiyoruz.

Sivil toplum gruplarının toplumlarımızdaki en savunmasız insanları desteklemede hayati çalışmalarına odaklanabilmeleri için önümüzdeki haftalar ve aylar boyunca iyi partnerler ve anlamlı bir destek kaynağı olmaya kararlıyız. Çalışanların ve gönüllülerin müsait olamayacağı, hak sahiplerinin farklı şekillerde hizmetlere ihtiyaç duyabileceği, ihtiyaçların karşılandığından emin olmak için sistemlerin esnek olması gerektiği zamanlar olacağını anlıyoruz.

Eğer topluluğunuz, hizmetleriniz ya da sivil toplum kuruluşunuz COVID-19 salgından etkileniyorsa ve bizden hibe* fonu alıyorsanız, aşağıdakileri taahhüt ediyoruz:

  • Faaliyetleri Uyarlama – Salgın sırasında hibeniz için kabul ettiğimiz bazı çıktılara veya sonuçlara ulaşmada zorluk yaşayabileceğinizi biliyoruz ve bu süre zarfında size hibe ödemelerimizi başlangıçta kararlaştırılan seviyelerde tutabilmek istiyoruz, eğer bundan etkileniyorsanız lütfen bizimle iletişim kurunuz.
  • Tarihleri Ele Alma – Tarihlerle ilgili bir baskı kurmak istemiyoruz fakat bir raporlama son mühlet tarihini karşılamak için mücadele edeceğinizi düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçin. Böylece mümkün olabilecek her yerde bize bir şeyler almak için daha gerçekçi bir zaman kabul edebiliriz.
  • Mali Esneklik – Fonunuzu hastalığınızı bastırabilmeye, ekipman satın almaya veya hizmetleri farklı şekilde sunmaya yardımcı olması için kullanmanız gerekebileceğini biliyoruz ve işinizin devam edebilmesi için bu fonu bütçe başlıkları arasında taşımanız gerekirse makul olacağız.
  • Sizi Dinlemek – Karşılaştığınız durum hakkında bizimle konuşmak istiyorsanız buradayız, ancak bu sohbetin sizin için doğru zamanda olması için bizi aramanızı bekleyeceğiz.

Bu bildiri DAFNE ve EFC tarafından koordine ediliyor ve Avrupa’da aktif olan tüm fon sahiplerinin imzalarına açıktır.

*İngilizce orijinal metnin gayrı resmi Türkçe çevirisidir.

Avrupa’da yeni Koronavirüs’e karşı STK’ları bir arada olmaya davet eden bildiri destek için jredding@efc.be elektronik posta adresi iletişime geçilebileceğini vurgulayarak dayanışma çağrısında bulunuyor. Halihazırda Avrupa’dan 45 farklı sivil toplum kuruluşu bildiriye imza atmış durumda.