Yaşlanma Çalışmaları Derneği:
Ortaya Çıkabilecek Ayrımcılığa İlişkin Endişe Duyuyoruz

Yaşlanma Çalışmaları Derneği (Senex), İçişleri Bakanlığı'nca getirilen yaşlıların sokağa çıkma yasağı sonrasında ortaya çıkabilecek ayrımcılığa karşı endişe duyduğunu belirtti. 

Açıklama, Türkiye’de hanelerin 5’te 1’inde en az bir yaşlı yaşadığı düşünüldüğünde, çözüm yaşlıların evden çıkmaması ile sınırlandırılamayacağı ile başlıyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre, acil durumlar karşısında hakların askıya alınması geçici, sınırlı ve denetimli olmak zorundadır. Hakların kısıtlanmasının hem anayasal açıdan hem de uluslararası sözleşmeler bakımından insan hakları yükümlülükleriyle çelişmemesi gerektiğine dikkat çeken Sevex, kronolojik yaşa indirgenerek belirli bir toplumsal kesimin, 65 yaş üzerindeki insanların haklarının süresiz biçimde askıya alınmasının ise endişe verici olduğunu belirtti. 

Yasaklamanın sonrasında çok sayıda yaşlıya karşı ayrımcı tutum ve davranışların görünür biçimde arttığını endişeyle izleyen Senex, salgın tehditi altında yaşadığımız bu zor zamanları, çocuklar, gençler, yetişkinler ve yaşlılar olmak üzere, toplumumuzun tüm kesimlerinin dayanışma içinde atlatabileceğine kuvvetle inandığını hatırlattı.

Kuşaklararasındaki sosyal diyaloğu ve dayanışmayı zedeleyecek her türlü tutum, davranış ve uygulamaya karşı tüm insanları dikkatli olmaya, yaşlılara yönelecek her türlü ayrımcılığa karşı sessiz kalmamaya davet eden dernek, Covid-19 salgınıyla mücadelede, genç ve yaşlı ayırt etmeksizin, tüm toplumsal kesimlerin, dayanışma içinde kalabilmesi için, bütün imkanlarıyla ve hak savunucularıyla destek sunmaya hazır olduğunu da ekledi.