”Türkiye Büyük Bir Göç Baskısı Altında”

06 Mart 2020
Avrupa Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic, Gaziantep'de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin büyük bir göç baskısı altında olduğunu dile getirdi.

Avrupa Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic, Türkiye ziyareti kapsamında Gaziantep’te bir dizi temas gerçekleştirdi. Suriyeli mültecilere yardım sağlayan insani yardım projelerini ziyaret eden Lenarcic, İdlib’de sınır ötesi yardım sağlayan AB ortaklarıyla da bir araya geldi. 

AB’nin İdlib ile ilgili defalarca ateşkes çağrısı yaptığını hatırlatan Janez Lenarcic, AB’nin bu konuda özellikle ısrarlı bir tavır sergilediğine değindi. BM’nin defalarca ateşkes için barış çağrısında bulunduğunu da kaydeden Lenarcic, ”Bu konudaki çizgimiz ve tavrımız nettir, biz bir an önce bu savaşın sonlanmasını istiyoruz. Suriye savaşı çok uzadı ve uzamasının akabinde insanı dramlar arttı. AB olarak mülteciler konusunda olan taahhüdümüzü yerine getirmekte kararlıyız.” dedi.

AB yardım programlarının mülteciler için ne kadar önemli olduğunu bizzat yetkililerden dinlediğini aktaran Lenarcic, “Bu yardımlar onların sadece en temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda çocuklarını okula göndererek onlara umut veriyor. Onlara yalnız olmadıklarına dair güvence verdim.” diye konuştu.

600.00 Çocuğa Şartlı Eğitim Yardımı 

AB fonları sayesinde, insani yardım kuruluşları, Türkiye’de 1,7 milyondan fazla mülteciyi Sosyal Uyum Yardımı kapsamında ağırladığını ifade eden Lenarcic, “AB ayrıca, düzenli olarak devam eden 600.000’den fazla çocuğu destekleyen ‘Şartlı Eğitim Yardımı’ gibi eğitim programlarına fon sağlıyor. Bunların yanı sıra, hukuk danışmanlığı, psikososyal destek, kişisel evraklara gelişim gibi koruma ve özelleştirilmiş sağlık hizmetlerine odaklanan başka insani yardım projelerini destekliyor.” Dedi. Lenarcic, 2020 yılında AB Mültecileri için Mali Yardım Programı kapsamında insani yardım projelerinin devam ettirilmesi amacına yönelik olarak 50 milyon avro daha tahsis edildiğini belirtti.