Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı Hibe Başvuruları Açıldı

Türkiye ve Ermenistan’dan sekiz sivil toplum kuruluşundan oluşan bir Konsorsiyum tarafından Avrupa Birliği desteği ile yürütülen Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı: 3. Evre (ATNP3) kapsamında dağıtılacak hibeler için başvuru çağrısı açıldı.
Programı yürütecek Konsorsiyum, Ermenistan’dan Civilitas Foundation (CF), Eurasia Partnership Foundation (EPF), Public Journalism Club (PJC), Regional Studies Center (RSC); Türkiye’den Anadolu Kültür, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Yurttaşlık Derneği (YD) ve Hrant Dink Vakfı’ndan oluşuyor.

Program, Türkiye ve Ermenistan toplumlarında bölgesel barış ve istikrar, demokratik çoğulculuk ve sosyal kapsayıcılığa katkı sağlamaya yönelik sivil toplum katılımını ve faaliyetlerini güçlendirmeyi amaçlıyor. Program’ın hedefleri iki yönlüdür: a) Mevcut ortaklarla uzun vadeli işbirliği kurarak ve diyalog sürecine yeni aktörler katarak Ermenistan-Türkiye diyaloğunun ve normalleşmesinin taraftarlarını genişletmek, b) Ermenistan-Türkiye normalleşmesini desteklemek için yerelde, devlet ve devlet dışı paydaşların yanı sıra uluslararası aktörlerle etkin katılım yoluyla çok boyutlu katkıların araştırılması ve haritalandırılması. Program yürütücüsü Konsorsiyum’un nihai hedefi, Ermenistan-Türkiye kara sınırının açılmasına ve iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına katkıda bulunacak siyasi gelişmeler ve daha büyük ölçekli katkılar için verimli bir zemin hazırlamak.

Aşağıdaki amaçlara yönelik proje fikirlerine belirli bir öncelik verilecektir:

  • Ermenistan ve Türkiye arasında ticari imkânların ve ekonomik işbirliklerinin geliştirilmesi,
  • Hassas veya engelli toplulukları temsil eden kuruluşlar ve uzmanlar / bireyler arasında işbirliği kurulması, teşvik edilmesi ve / veya bu grupların toplumdaki haklarının teşvik edilmesi,
  • Çevre ve iklim değişikliği ile ilgili konularda Ermenistan ve Türkiye arasında işbirliğinin desteklenmesi,
  • İki ülkede eğitimle ilgili çalışan, üniversite, eğitim merkezi ve think-tank gibi kurum ve yapılar arasındaki işbirliklerinin ilerletilmesi,
  • İki komşu ülke arasında hareketlilik ve göç konularında, ya da bu konulara dair söylem üzerine yapılan çalışmaların yürütülmesi.

Buna karşın, yukarıda belirtilen alanlar dışında farklı alanlarda yapılacak projelere ait başvurular da Konsorsiyum ve Program’ın diğer paydaşları tarafından belirlenen seçim kriterlerine uyumlu bir şekilde değerlendirilecektir.

Toplam bütçesi 180.000 Avro olan Hibe Programı, uygulama süresi en fazla 12 ay olacak 8 ilâ 12 farklı proje teklifine 10.000 ilâ 25.000 Avro arasında bir hibe desteği sunmayı hedefliyor.

Hibe Programı’nda desteklenecek projelerde eş-finansman şartı aranmamaktadır ve projenin tamamı Program kapsamında yürütülebilir. Buna karşın, halihazırda eş-finansman desteği ile devam eden, ya da Avrupa Birliği dışında başka fon sağlayıcılar tarafından desteklenerek başlama safhasında olan projeler Hibe Programı’ndan yararlanabilir. Eğer yapılan başvuru, eş-finansman ihtiyacı olan ve henüz başlamamış bir projeye ait ise, a) onaylanan ya da başvurulan diğer bütçe kaynaklarının başvuru formunda detaylı olarak belirtilmesi; b) Hibe Programı başvurusunda talep edilen bütçenin açık bir şekilde tanımlanması ve gerekçelendirilmesi, ve c) Avrupa Birliği ve Konsorsiyum görünürlüğünün AB İletişim ve Görünürlük kriterlerine uygun bir şekilde sağlanacağının taahhüt edilmesi koşuluyla başvuru yapılabilir.

Başvuru süreci ve detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.