İnsan Hakları Savunucularından Adalet Çağrısı

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, Gezi, Hak Savunucuları ve Özgür Gündem davası öncesinde yayınladığı açıklamada, “Savunucuları savunman vakti geldi, insan hakları savunucularına sahip çık” çağrısında bulunurken, Gezi Davası'nda hakkında müebbet hapis istenen Yiğit Aksakoğlu'nun arkadaşları da destek beklediklerini açıkladılar.

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı tarafından yapılan açıklamada, hak savunucularına sahip çıkılması amacıyla her akşam saat 20:00’de #HakSavunucularınaAdalet hashtagiyle destek verilmesi istendi.

“Önümüzde 3 karar duruşması var. Bu duruşmalardan önce her akşam saat 20:00’de ses çıkar. #HakSavunucularınaAdalet hashtagiyle destek mesajlarını paylaş” çağrısı yapılan davalar şunlar:

14 Şubat 2020

Basın özgürlüğünü korumak için risk alan Avukat Eren Keskin hakkında üstlendiği bu sembolik görev nedeniyle 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 30 yılı aşkın süredir insan hakları savunucusu olan Eren Keskin’in karar duruşması 14 Şubat 2020 günü saat 10:00’da İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

18 Şubat 2020:

16 insan hakları savunucusu ve sivil toplum insanı 2013 yılında milyonlarca insanın katılımıyla gerçekleşen Gezi protestolarını organize ettikleri iddiasıyla suçlanıyor. “Cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılanan 16 kişinin bu suçu işlediğine dair hiçbir delil bulunmadığı gibi, aleyhlerindeki tanık ifadelerinden hiçbirinde ne şiddete bulaştıklarından ne de suç oluşturan bir fiile bulaştıklarından bahsediliyor. Buna rağmen yargılanan hak savunucuları ve sivil toplum insanlarının altısı için en az 15 yıl, üçü için ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

16 kişiden biri olan Osman Kavala AİHM kararına rağmen 28 aydır hukuksuz bir biçimde tutuklu yargılanıyor. Daha önce kendisiyle birlikte tutuklu yargılanan Yiğit Aksakoğlu’nun serbest bırakılması yönünde oy kullanan iki hakim görevden alındı ve yerlerine başka hakimler atandı. Bu davada yargılanan kişilerden bazıları yargılanıp beraat etmişti fakat hukuka aykırı şekilde aynı nedenle tekrar yargılanıyor. AİHM kararına rağmen hukuku çiğneyerek Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme heyeti, AİHM kararını zapta geçirirken kararı yorumsuz şekilde ileten Adalet Bakanlığı’nın “kararın kesinleşmediğini” bildirdiğini iddia ederek Adalet Bakanlığı’nı da suçuna ortak etmeye çalışıyor. Bu dava sadece insan hakları savunucularını cezalandırmak amacıyla sürdürülüyor. Davanın 6.duruşması 18 Şubat 2020 günü saat 10:00’da Silivri Cezaevi yerleşkesindeki 1. nolu Duruşma salonunda görülecek.

19 Şubat 2020:

Katıldıkları sıradan bir sivil toplum toplantısında gözaltına alınan 10 hak savunucusu, bu toplantıyı organize ettiği iddiasıyla daha sonra dosyaya dahil edilen Uluslararası Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç’la birlikte 2,5 yıldır yargılanıyor. Hak savunucularından sekizi 4 ay boyunca, Taner Kılıç ise 14 aydan fazla tutuklu kaldı. 11 hak savunucusuna yönelik asılsız suçlamalarla sürdürülen bu dava, Türkiye’de insan hakları savunucularına yönelik ciddi baskıların simgesi haline geldi. Sivil toplumu hedef alan bu süreçte insan hakları çalışmaları kısıtlandı, baskı altına alındı ve hatta suç olarak lanse edildi. Mütalaada, iddianamede yer alan ve duruşmalar boyunca asılsızlığı kanıtlanan iddialar, sanki tüm bir dava süreci hiç yaşanmamış gibi tekrar ediliyor. Davanın 11. duruşması 19 Şubat 2020 günü saat 10.00’da İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

yigit-aksakoglu-destek “Savcı Yiğit İçin Ömür Boyu Hapis İstiyor”

Bu arada, Gezi Davası’nda Osman Kavala ve Mücella Yapıcı ile birlikte hakkında müebbet hapis istenen Yiğit Aksakoğlu için arkadaşları da destek çağrısında bulundu.

Yiğit Aksakoğlu’na destek için kurulan sitede yer alan açıklamada, “6 Şubat 2020 günü, celse arasında alelacele mütaalasını sunan Savcılık, Osman Kavala ve Mücella Yapıcı ile birlikte Yiğit Aksakoğlu’nun da ağırlaştırılmış ömür boyu hapsini istediğini açıkladı. Avukatları, ailesi ve arkadaşları, davanın siyasi baskı altında karara bağlanıp, adil olmayan bir şekilde sonuçlandırılmasından ciddi bir şekilde endişe ediyor. Hayatı boyunda şiddete ve şiddet içeren her türlü eyleme karşı olmuş, bunu kamusal alanda yaptığı konuşmalar ve sivil toplum alanında yaptığı çalışmalarla kanıtlamış Aksakoğlu, şiddet eylemleri planladığı iddiasıyla hapsedilmek isteniyor. İddianamede herhangi bir delil içermeyen iddiaları, mütaalaya taşımakta beis görmeyen bir sürecin son halkası 18 Şubat 2020 günü Silivri’de gerçekleşecek. Duruşma günü, Yiğit Aksakoğlu ve ailesinin yalnız olmadıklarını bilmeye her zamankinden çok ihtiyaçları var. Yiğit’in arkadaşları olarak bizler, tüm kamuoyunu 18 Şubat Salı günü gerçekleşecek duruşmayı izlemeye, sosyal medyada konuyu gündeme getirmeye (#yigitaksakogluyalnizdegildir) ve  hukuk ve adaletten yana tavır almaya çağırıyoruz.“ denildi.