Yeniden Açılan Gezi Davası’nda Ara Karar

21 Mayıs 2021
İstinaf Mahkemesi tarafından beraat kararlarının bozulduğu Gezi Davası bugün tekrar görüşülmeye başlanıyor.

Üçüncü kez açılan ve ilk duruşması Çağlayan’daki 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün başlayan Gezi Davası’nda, 1298 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 16 kişi, ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ iddiasıyla tekrar yargılanıyor.

Bugün yapılan duruşmada alınan ara kararda, Kavala’nın tutukluğunun devamına ve Gezi Parkı Davası ile Çarşı Davası’nın birleşmesine ilişkin hususun daha sonraki duruşmalarda değerlendirilmesine karar verildi.

Tutukluluğunun devamına karar verilen Kavala, beraat kararlarının bozulmasının kendisi için şaşırtıcı olmadığını ; “davaların birleştirilmesiyle, Gezi olaylarının hükümeti devirmeye yönelik bir komplo olduğu senaryosu temelinde 3,5 yıl önce başlayan yargı sürecinin yeni bir aşamaya” gireceğini söyledi.

Gezi Davası’nda Osman Kavala’nın yanı sıra, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine, Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi’nin yargılanacağı duruşma öncesinde basın toplantısı düzenleyen Taksim Dayanışması, yargılamanın yeniden yapılmasıyla ilgili kararın dayanaktan yoksun olduğuna dikkat çekerek, davanın düşürülmesini istemişti.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, davayla ilgili Sivil Sayfalar’a yaptığı açıklamada, davanın Kobani olayları davası gibi bağımlı yapı pratiği gösteren bir dava olduğunu belirterek, iktidarın sivil toplum alanını baskılamak için eski dönemde yapılan toplumsal eylemlilikleri, beraat kararlarına rağmen yeniden gündeme getirdiğini kaydetti. Eren, baro olarak davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini de söyledi.

Osman Kavala’nın tutukluğa ilişkin beyanına buradan ulaşabilirsiniz.

Gezi Davası’yla ilgili ilk dönem kronoloji için tıklayınız.