DDA, Demokrasi Masası’nı Yargı Reformu Stratejisi İçin Kurdu

05 Temmuz 2019
Kurulduğu günden beri yargı bağımsızlığı alanında çalışan Denge ve Denetleme Ağı, geçtiğimiz ay açıklanan Yargı Reformu Stratejisi’ne dönük politika önerilerinin tartışılması için bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi.

274 sivil toplum kuruluşunun, denge denetleme mekanizmalarıyla güçlenmiş bir demokrasi için, bir arada çalıştığı Denge ve Denetleme Ağı, 2 Temmuz Salı günü, konusunda uzman 15 ismi, yargı reformu stratejisini tartışmak için bir araya getirdi.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Can tarafından modere edilen ve “Demokrasi Masası” ismini taşıyan toplantının amacı, Mayıs sonunda Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Stratejisi belgesinin hayata geçmesi aşamasında somut öneriler geliştirebilmek için tartışmak ve ortak bir akıl bulmaktı.

Ankara Latanya Otel’de basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı üç oturumdan oluştu. İlk oturumda strateji belgesi metodolojik olarak incelendi ve hazırlanma süreci masaya yatırıldı. İkinci oturumda temel haklar ile hukukun üstünlüğü konusunda öneriler geliştirilirken, son oturumda yargının verimliliği, şeffaflığı, adalete erişim, etkinlik gibi teknik başlıklar değerlendirildi. Konuşmacıların görüşlerini paylaştığı toplantıda baro, akademi, basın, sivil toplum, düşünce kuruluşu ve siyaset dünyasının konusunda uzman ve önde gelen mensupları, öneriler konusunda geniş mutabakat sağladı. Yuvarlak masa toplantısından çıkan sonuçlar raporlaştırılacak ve karar vericilerin yanı sıra kamuoyu ile de paylaşılacak.