SIA Türkiye, Genç Girişimcilerin Başvurularını Bekliyor

Impact Hub İstanbul ekibi ile Türkiye'de ilk kez gerçekleşecek olan Social Impact Award destek programının ayrıntılarını konuştuk.

Social Impact Award nedir?

Social Impact Award, son 10 yılda 20’den fazla ülkede, sayısız genci sosyal etki odaklı girişimler kurmaları yönünde desteklemiş ve ödüllendirmiş bir program. Impact Hub Istanbul bu sene bu programı ilk kez Türkiye’deki gençlerle buluşturuyor.

20 Haziran’da ilk başvuruları sona erecek olan program, girişimcilik konusunda farkındalık artırma amaçlı atölye çalışmaları düzenleyerek, gençlerin sosyal çevresine faydalı olma isteğini bir niyetten öteye taşıyarak gelecek vaat eden girişimler yaratabilmeyi amaçlıyor. Bunun için gençlere gerekli becerileri öğreterek ve ilgili ağlara erişimlerini sağlayarak onları destekliyor. Kuluçka programının sonunda ise en iyi ekipleri, projelerini hayata geçirecek ilk adımları atabilmeleri için Social Impact Award ile ödüllendiriyor.

 SIA Türkiye Impact Hub için neden önemli? SIA Türkiye’nin sosyal girişimcilik ekosistemine katkısı nedir?
Impact Hub Istanbul olarak önceliklerimizden biri de gençler arasında etki odaklı girişimcilikle ilgili farkındalık yaratmak, onları bu konuda geliştirmek ve sosyal girişimcilik ekosisteminin çok ihtiyacı olan erken aşama girişim sayısının artmasını sağlamak. Bu nedenle 20 senedir dünyanın farklı yerlerinde kendini kanıtlamış, gençlere etki odaklı fikirlerini hayata geçirirken ihtiyaçları olan tüm araçları sağlayan bu önemli programı Türkiye’ye getirmek için çok çalıştık. Gençlerin, sosyal sorunların çözümüne girişimcilik temelli olarak aktif katılımlarının, geleceği çok daha güzel bir yer yapacağına inanıyoruz. Bu inançla genç girişimcileri Impact Hub Istanbul öncülüğünde Social Impact Award programına davet etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Programa katılan erken aşama fikirlerin gelişimi ile birlikte, önümüzdeki iki yıl içinde Social Impact Award sürecinin çıktıları, bu programın öneminin de doğrudan kanıtı olacaktır.

SIA Türkiye kuluçka dönemine kimler katılabilir?
Kuluçka dönemi, 14-30 yaş arasında, sosyal etki odağında geliştirdiği girişim fikri ile fark yaratmayı hedefleyen, çevresel sorunlara kalıcı ve yenilikçi bir bakış açısıyla çözüm sunan girişimlere açıktır. Program ana hedeflerinden olan erken aşama desteğini güçlendirmek amacıyla, kuluçka dönemi daha önce uzun bir kuluçka dönemine katılmamış veya 20.000 TL’den daha fazla destek almamış tüm girişimlere açıktır. 20 Haziran sonrasında yapılacak değerlendirme ile 8 girişim kuluçka dönemine kabul edilecektir.

Aday projelerin seçilmeleri konusunda nasıl kriterleriniz olacak? 

Kuluçka dönemi seçimleri ve son 3 kazananı belirlerken, projenin yaratacağı sosyal etkinin potansiyeli, bu fikrin yenilik derecesi ve fikrin uygulanabilirlik kapasitesi bizim için önemli olacak.

SIA atölyeleri herkesin katılımına açıktı fakat kuluçka süreciyle birlikte; SIA Türkiye Programına 30 yaşını aşmamış, daha önce derinlemesine bir kuluçka dönemine katılmamış ve 20.000 TL’den fazla destek almamış girişimler ile devam edeceğiz.

SIA’nın daha önceki yıllarda yurtdışında gerçekleşen programların kazananları arasında hangi girişimcilik projeleri vardı?
SIA, dünya çapında gerçekleştirilen tüm atölye ve etkinliklerde, sosyal girişimcilere öncelikle başarılı örnekler sunmayı ve motivasyon yaratmayı çok önemsiyor. https://turkey.socialimpactaward.net/ilham-al/ sayfası üzerinden, girişimcilerin tüm SIA ülkelerinin kazananlarının hikayelerini dinleyerek onlardan ilham almaları mümkün.

Bu girişimler arasında 2012 Çek Cumhuriyeti Social Impact Award sahiplerinden, evsiz kişileri şehir rehberlerine dönüştüren Pragulic’ten, 2016 Yunanistan kazananlarından, acil kan ihtiyacına yönelik bir app tasarımı olan Bloode’ye, 2010 yılında kazandığı ödül sonrasında hala Romanya’da hizmet vermeye devam eden, market ürünlerine erişimi kısıtlı bireylerin kaliteli ama uygun fiyata alışveriş yapabileceği süpermarket zinciri Somaro’ya dek çok çeşitli projeler bulunuyor. Hepsinin kesiştiği nokta ise, sosyal etkiyi odaklarında tutarak çevrelerindeki sorunlara inovatif çözümler sunmaları.

Adayların projelerini geliştirirken dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında neler Impact Hub olarak neler önerebilirsiniz?
SIA erken aşama sosyal girişimlere yönelik bir program olsa da, fikir ve projelerin niyet aşamasının ötesinde olması bekleniyor. Bu fikrin ne şekilde uygulanabilir olduğu, projenin faydalanacağı kitlenin doğru olarak belirlendiği ve soruna önerilen çözümün tanımını başvurularında net ve anlaşılır olarak belirttiklerinden emin olmalarını öneriyoruz.

Sosyal girişimcilik eğitimleri sırasında, katılımcıların bazen sosyal girişimcilik ve girişimcilik kavramlarını arasındaki ayrımı kaçırdığı, sosyal girişimci olarak çıktıkları yolda sosyal etki odağını kaybetmeye başlayıp girişimciliğe ve yüksek kar elde etmeye kaydıklarını görebiliyoruz. Bu yüzden, SIA’ya başvuracak girişimlerin sosyal faydayı kim ve ne için, ne şekilde yarattıklarını belirlemiş olmalarını bekliyoruz. Sosyal girişimcilik ile ilgili tanımlar için, Impact Hub Istanbul’dan Semih Boyacı’nın da aralarında olduğu ekosistemin önemli paydaşlarının konuşmalarıyla hazırlanmış Sivil Sayfalar’ın Sosyal Girişimcilik Dosyası’nı inceleyebilirler.

Projelerini oluştururken, bahsettiğimiz https://turkey.socialimpactaward.net/ilham-al/ sayfası üzerinden girişimlerin iş modellerini nasıl oluşturduklarını, çevrelerine nasıl etki yarattıklarını incelemek onlar için faydalı olacaktır.  

SIA Türkiye ne vaat ediyor?

Programa yapılan tüm başvurular arasından seçilecek 8 genç girişimci ekibi Social Impact Award Kuluçka Programı finalisti olacak. Kuluçka programına katılmaya hak kazanacak 8 girişimci ekip; EFSE Entrepreneurship Academy sponsorluğu ile gerçekleşecek 3 günlük Social Impact Bootcamp’e katılma şansını elde edecek. Bootcamp’te iş modellerini şekillendirdikten sonra 2.5 aylık kuluçka  süresince; girişimciler iş fikirlerini destekleyecek strateji, finans, pazarlama alanlarının önde gelen deneyimli iş insanları ile bir araya gelerek çeşitli atölye, seminer ve eğitimlere de katılma şansı elde edecek ve girişimlerinin özelleştirilmiş ihtiyaçlarına yönelik mentorluk desteği alacak. Program sonunda 8 genç girişimci ekipten 3’ü Social Impact Award ile ödüllendirilecek ve 10.000 TLpara ödülünün de sahibi olacak.

SIA Türkiye şu ana dek neler yaptı?

Nisan ayında Impact Hub İstanbul’da gerçekleşen bir açılış buluşmasının ardından; alanının önde gelen isimleri tarafından gerçekleştirilen ücretsiz atölyelere katılan genç girişimciler; bugüne kadar bir yandan fikirlerini ayakları yere basan iş modellerine dönüştürmeye başladılar, bir yandan da “girişimcilik”, “fikir geliştirme”, “iş modelleri” ve “iş geliştirme” konularında kendilerini geliştirme şansını yakaladılar.

Temmuz ayında gerçekleşecek Social Impact Bootcamp itibariyle girişimciler kuluçka dönemine geçiş yapacaklar. Eylül ayında 8 girişim ile son derinlemesine analiz görüşmeleri sonrasında ekim ayının ilk haftasında gerçekleşecek Jüri Günü etkinliğinde tüm girişimler bir kez daha SIA Türkiye sahnesinde projelerini jüriye sunacak. Bu etkinlikte kriterleri en iyi karşılayan 3 sosyal girişimin her biri 10.000 TL’lik Social Impact Award’un sahibi olmanın yanında tüm SIA ülkeleri kazananlarının katılımı ile Kiev’de gerçekleşecek SIA Summit 2019’a katılma şansı elde edecekler.

Impact Hub’ın SIA Türkiye’nin gelecek yılları için ihtiyaçları ve planları neler? 

SIA Türkiye’nin ilk senesinde İstanbul dışında Eskişehir’deki genç girişimcilere atölyelerimizi ulaştırarak onları sosyal girişimcilik dünyasına dahil ettik. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin farklı şehirlerindeki sosyal farkındalığı yüksek gençlerine ulaşarak onları da geleceği şekillendirmek için ihtiyacımız olan sosyal işletmelerini kurmaları için desteklemeyi hedefliyoruz. Gençlik ile iletişimini kuvvetlendirerek görünürlüğünü ve etkisini anlamlı kılmak isteyen farklı kurumlar ile SIA Türkiye’yi birlikte büyütmek için görüşmelerimizi sürdürüyoruz.