31 Mart Seçimlerinde Kadın Belediye Başkanı Sayısı 41

31 Mart yerel seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarına göre; HDP'nin eş başkanlık sisteminin YSK tarafından kabul edilmemesi sebebiyle ülke genelinde sadece 41 kadın belediye başkanı seçildi.

31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimleriyle ilgili yeniden sayım ve mazbata tartışmaları devam ederken, kadınların belediye seçimlerindeki temsil oranının düşüklüğüyle ilgili değerlendirmeler de sürüyor.

KA.DER’in 31 Mart seçimleri öncesi yaptığı açıklamaya göre 8.257 belediye başkan adayının sadece 652’si yani %7,89’u kadın adaylardan oluşmaktaydı. Bu 652 kadın adaydan ise 30’u büyükşehir belediyelerini 38’i il belediyelerini, 174’ü ilçe belediyelerini yönetmek adına adaydı. HDP’nin uygulamakta olduğu eş başkanlık sisteminin yasal statüsü olmadığı için, sadece YSK’ya bildirilen resmi adaylar kabul ediliyor.

Resmî sonuçlar henüz YSK tarafından duyurulmamış olsa da Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu’nun açıkladığı verilere göre; Ak Parti’nin 77 ilde açıkladığı bin 243 belediye başkanı adayından sadece 25 tanesi kadın adaylardan oluşmaktaydı. Bu 25 kadın adayın ise 6 tanesi belediye başkanlığı koltuğunu kazandı. Gaziantep’te Fatma Şahin, İstanbul Sancaktepe’de Şeyma Döğücü, Ankara Akyurt’ta Hilal Ayık, İzmir Kiraz’da Saliha Özçınar, Eskişehir Mihalgazi’de Zeynep Akgün, Samsun Ladik’te Nurhan Yapıcı Özel belediye başkanı oldu.

 

CHP’nin 57 ilde açıkladığı 904 belediye başkanı adayının 44 tanesi kadın adaylardan oluşmaktaydı. Bu kadın adaylardan ise 10 tanesi belediye başkanlığı koltuğunu kazandı. Aydın’da Özlem Çerçioğlu, İzmir Balçova’da Fatma Çalkaya, İzmir Selçuk’tan Filiz Ceritoğlu Sengel, İzmir Karaburun’da İlkay Girgin Erdoğan, Amasya Gümüşhacıköy’de Zehra Özyol, Denizli Bozkurt’ta Birsen Çelik, Denizli Merkezefendi’de Şeniz Doğan, Edirne Uzunköprü’de Özlem Becan, Karabük Safranbolu’da Elif Köse, Kocaeli İzmit’te Fatma Kaplan Hürriyet belediye başkanı oldu.

 

Eş başkanlık sistemi ile seçildiği her yerde kadın ve erkek temsiliyeti adına eşitliği sağlamaya çalıştığını belirten HDP ise yasal düzlemde eş başkanlık sisteminin karşılığı olmamasından kaynaklı olarak kazandığı 54 il ve ilçenin tamamında eş başkanlara sahip olmasına rağmen, resmi” düzlemde HDP’nin 24 kadın belediye başkan adayı seçimi kazanarak belediye başkanı oldu. Van’da Bedia Özgökçe Ertan, Siirt’te Berivan Helen Işık, Hakkari’de Seher Kadiroğlu Ataş, Ağrı Diyadin’de Betül Yaşar, Doğubeyazıt’ta Yıldız Acar, Şanlıurfa Suruç’ta Hatice Çevik, Şırnak Silopi’de Adalet Fidan, Şırnak İdil’de Songül Erden, Diyarbakır Kayapınar’da Keziban Yılmaz, Diyarbakır Kocaköy’de Rojda Nazlıer, Diyarbakır Sur’da Feyme Filiz Buluttekin, Diyarbakır Yenişehir’de Belgin Diken, Diyarbakır Silvan’da Naşide Toprak, Van Saray’da Caziye Duman, Van Edremit’te Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Çaldıran’da Leyla Atsak, Erzurum Karayazı’da Melike Göksu, Hakkari Yüksekova’da Remziye Yaşar, Mardin Savur’da Gülistan Öncü, Mardin Nusaybin’de Semire Nergiz, Mardin Mazıdağı’nda Nalan Özaydın, Mardin Kızıltepe’de Nilüfer Elik Yılmaz, Mardin Derik’te Mülkiye Esmez, Muş Varto’da Ülkü Karaaslan belediye başkanı oldu.

 

Bağımsız adaylar içinde ise Bilecik Pazaryeri’nde belediye özel kalem müdürüyken kendisine mobbing uygulandığı gerekçesi ile işinden ayrılıp bağımsız olarak ilçe belediye başkanlığına aday olan Zekiye Tekin belediye başkanı oldu.

MHP ve İyi Parti’den ise 31 Mart yerel seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre belediye başkanı olarak seçilen kadın aday olmadı.  

Seçim sonuçları için sitesinde bir açıklamada bulunan Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu; “Bu seçimlerde partilerin gösterdiği toplam 8 bin 263 belediye başkan adayının, sadece 652’si yani, %7,89’u kadındı. (Kadın Koalisyonu) Seçim sonuçlarını değerlendirdiğimizde ise, partilerin çoğunlukla seçilme şansının az olduğu ilçelerde kadınları aday gösterdiğini söylemek mümkün. Eşitlik Adalet Kadın Platformu olarak, bütün partilerimizden seçilen kadın başkan ve eş başkanlarımızı tebrik ediyoruz. Çok başarılı olacaklarına inandığımız süreçlerinde onları destekleyeceğimizin sözünü veriyoruz. Onların açacağı yolda daha çok kadının belediye başkanı olması ve siyasette karar mekanizmalarında yer alması için hep birlikte mücadele edeceğiz.” dedi.